Kwaliteitsinjectie

Club Brugge werd iets te voorspelbaar en had het lastig om toppers naar zijn hand te zetten. In de laatste weken van de transfermarkt werd daar wat aan gedaan. Een paar bekende vogels streken na omzwervingen terug neer op het oude nest – jeugdproduct Persyn en topaankopen Wesley en Izquierdo – een paar oude bekenden uit de competitie – Jack Hendry (KVO) en Kamal Sowah (OHL) – en verder nieuwkomers uit vooral de Franse Ligue 1 ( Nsoki, Maouassa en Providence): de kern van Club Brugge ziet er vanaf komend weekend helemaal anders uit. Meer power en atletisch vermogen. Iets donkerder ook weer, geheel in de trend van het op Britse leest gestoelde voetbal. Een ruwe diamant als Owen Otasowie, een kleerkast van een middenvelder, past daar helemaal in.

Opvallend: blauw-zwart plooide in zijn keuzes bij de rekrutering opnieuw terug op het Oude Continent. De Zuid-Amerikaanse en met name de Colombiaanse markt werden afgetast, maar de nieuwkomers hebben uiteindelijk wel allemaal ervaring in Europa. Geen Afrikaanse groeibriljanten zoals de vorige seizoenen, met Badji (uitgeleend) en Koussounou verdwenen er twee. Uitzondering op die regel: Tajon Buchanan, die in januari naar Brugge overkomt vanuit de MLS.

Jeugd

Wat wel is gebleven, zijn de investeringen in de toekomst. Anders dan pakweg Anderlecht, dat bij gebrek aan centen moet huren, heeft Club geld voor definitieve transfers, dankzij de verkoop van Kossounou (voor 23 miljoen naar Leverkusen), de kapitaalsinjectie uit de VS via aandelenverkoop en de Champions League. Alleen de youngsters Persyn, Providence en Otasowie komen op uitleenbasis. In hun akkoorden zit wel een aankoopoptie, zoals bij Lang vorig jaar. Valt de speler mee, dan kan de ontwikkeling waarin Club investeerde in een definitieve overgang worden omgezet. Blauw-zwart heeft ook stevig verjongd: Hendry (26) is achterin een uitzondering, daarna gaan we al naar 23 (Maouassa) of lager.

Philippe Clement kan nu stevig variëren. Wesley en vooral Izquierdo, zonder rugummer voorlopig, zijn jongens die in Brugge aan hun fysiek herstel kunnen werken. Providence, Persyn en Nusa (16 pas) wissels op de toekomst. Maar Sowah, Otasowie, Hendry, Nsoki én Maouassa komen de concurrentie kietelen. Lang, Dost en Mata bleven, alle tactische schema’s liggen open.

Charles De Ketelaere

Twee seizoenen geleden ontdekten we hem, vorig seizoen bevestigde hij met vallen en opstaan. Nu mag de parel aan de kroon van de Brugse jeugdwerking verder werken aan zijn ontwikkeling in een vrije centrumrol.

Transfers out

Horvath (Nottingham Forest, Eng), Kossounou (Bayer Leverkusen, Ger), Krmencik (SL Slavia Praag, Cze), De Cuyper (KVC Westerlo), Rezaei (OH Leuven), Badji (Stade Brestois 29, Fra), Deli (Adana Demirspor, Tur), Okereke (Venezia FC, Ita), Van den Keybus (KVC Westerlo), Sagna (Stade Briochin, Fra).

Noa Lang
Noa Lang© BELGAIMAGE
Charles De Ketelaere
Charles De Ketelaere© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier