STVV heeft er een moeilijk tweede deel van 2010 opzitten. Dat was verwacht, want het kwaliteitsverlies van vorige zomer werd niet goed opgevangen.

VERDEDIGING

Met Simon Mignolet verdween een sluitstuk dat de ruimte tussen verdediging en doel beheerste. Marc Volders, lange tijd out geweest en daarna op de sukkel met een achillespeesletsel, bleek vooral een lijnkeeper die zelf nog vertrouwen zocht en geen rust kon overbrengen. Toen hij na drie wedstrijden uitviel, bleek Sven Van Der Jeugt ook eerder lijndoelman. Te veel misverstanden met de verdediging én een blessure brachten uiteindelijk half november de jonge Laurent Henkinet onder de lat. Die groeide, maar raakte onlangs in Westerlo aan de knie geblesseerd. Met Bram Castro begint STVV straks met een vierde keeper.

Ook verdedigend was het zoeken. Rustbrenger en opbouwer Mario Cantaluppi verdween naar Zwitserland. Ludovic Buyssens startte als vervanger, maar die brak op speeldag vier zijn enkel en is nu pas terug. Het duurde even voor vervanger Sascha Kotysch, zelf ook zwaar geblesseerd en een jaar out, zich had aangepast en het ritme beet had. Bovendien bleek de jonge Duitser ook geen kei in het uitvoetballen. Guido Brepoels wisselde en schoof achterin veel, vooral met Denis Odoi, die aantrad als linksachter, rechtsachter en centrale verdediger. Nieuwkomer Yannick Rymenants bleek verdedigend te weinig, zodat Giel Deferm, zelfs uitgeprobeerd op tien, uiteindelijk vaak linksachter werd.

MIDDENVELD

Net als vorig seizoen speelde STVV met twee buffers voor de verdediging: Wim Mennes is de spelverdeler, Peter Delorge de lopende man. Maar daarmee hebben we het qua stabiliteit gehad. Rond hen werd voortdurend gewisseld. Grégory Christ bleek als derde centrale pion tactisch niet te sturen. Pape Abdou Camara evenmin. Tom Caluwé kwam te vaak naar de bal en hield het spel te veel op in plaats van te verdelen. Christ (Griekenland), Camara (Standard) als Caluwé (Cyprus) zijn inmiddels alweer weg.

Odoi, in een jeugdverleden nog flankaanvaller, werd in de punt van de driehoek gejaagd, waar hij met zijn agressieve manier van spelen voor verwarring kon zorgen. Maar een tien is de Leuvenaar allerminst. Dat moet de komende weken Mutombo worden, die na een moeilijke aanpassing stilaan beseft wat van hem wordt verwacht. Valt hij door de mand, dan kan de nieuwe Hongaar Tibor Tisza (26, Ujpest) een alternatief zijn.

Een echte rechterflank om in een 4-3-3 te spelen, was er lange tijd evenmin. Camara noch Christ kon zich daar houden aan de richtlijnen. Dat was ook een probleem voor Mutombo. Nieuwkomer Carlo Evertz moest zich aanpassen aan eerste klasse. Een tijdje speelde ook Yorick Antheunis er: een vaardige voetballer, maar pocketspeler. Van Standard werd uiteindelijk Gregory Dufer geleend om die flank op te vullen, maar hij was pas na de winterstop speelgerechtigd.

Op de linkerflank was het wachten tot Nils Schouterden (buikspieren) terug was uit blessure. Dat gebeurde eind oktober, maar voorlopig gaat het bij hem nog met vallen en opstaan en tot dusver rendeert hij veel minder dan vorig seizoen. Hier evenmin een echt alternatief, we besparen u het lijstje experimenten.

AANVAL

STVV speelt een systeem met buitenspelers en één echte spits. Het was voor Brepoels kiezen tussen Hervé Onana en Ibrahima Sidibe. De keuze viel, tot grote frustratie van Onana, steevast op Sidibe. Onana, razendsnel in de zestien (maar STVV kwam daar zelden), moest zich tevreden stellen met schaarse invalbeurten en verkaste aan de winterstop naar Cyprus. Sidibe is belangrijk als targetspits en afwerker, maar gezien de problemen op tien en op de flank heeft hij er een moeilijk seizoen opzitten vanwege weinig aanvoer. In extremis trok STVV nog Manasseh Ishiaku (ex-Club Brugge) aan. De opvolger van Sidibe, de Tsjech Ondrej Smetana (28), komt pas volgend seizoen.

CONCLUSIE

Voor Guido Brepoels is het een seizoen van zoeken (naar spelers, naar invulling van posities). Een leerrijk jaar.

IN

Gregory Dufer (Standard), Bram Castro (PSV, Ned), Tibor Tisza (Ujpest FC, Hon), Manasseh Ishiaku (1. FC Köln, Dui).

OUT

Pape Abdou Camara (Standard), Hervé Onana (Enosis Neon Paralimni, Cyp), Benoit Masset (KSC Grimbergen), Tom Caluwé (contract ontbonden).

DOOR PETER T’KINT

Bram Castro is straks al de vierde keeper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier