Marco van Basten blijft tot en met Euro 2008.

Vier jaar is mooi geweest. En dus vertrekken bondscoach Marco van Basten en zijn vaste assistent John van ’t Schip na het EK van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk bij Oranje. Dat deelde het onafscheidelijke duo vorige week dinsdag mee aan KNVB-directeur Henk Kesler. Van Basten acht zijn houdbaarheidsdatum verlopen. “Het wordt tijd voor een nieuwe omgeving”, verklaarde de oud-spits. “De KNVB heeft nu genoeg tijd om zich te oriënteren.”

Van Basten wil eerst het EK, in de poule des doods met Italië, Frankrijk en Roemenië, tot een goed einde brengen. “We willen ons volledig richten op het toernooi. Na de eindronde van het WK 2006 zien we een nieuwe grote uitdaging.”

De gewezen topspits van Ajax en AC Milan is straks langer in dienst geweest dan zijn voorgangers Guus Hiddink (3,5 jaar), Frank Rijkaard (2), Louis van Gaal (ruim 2) en Dick Advocaat (1,5). Hoewel Van Basten zich prettig voelt in de beschermende wereld van de bossen in Zeist, het hoofdkwartier van de KNVB, vormde hij zijn gedachten vrij snel na de beslissende EK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg. Ongetwijfeld merkte de 43-jarige trainer dat de kritiek vanuit alle hoeken op zijn werk toenam. Van Basten verbaasde zich over de gewijzigde houding van publiek en pers, waarover hij zich na het duel tegen Slovenië kritisch uitliet.

Bij zijn aanstelling in 2004 was de stemming in Nederland nog euforisch. Maar na de verloren achtste finale tegen Portugal bij het WK vorig jaar in Duitsland, sloeg de stemming om. Van Basten gaat akkoord met de kritiek dat in het spel weinig progressie zat, om over de gewenste dominantie nog maar te zwijgen. De matige kwalificatiereeks valt maar voor een deel te verklaren door de veelvuldige afwezigheid van Ruud van Nistelrooy (die na het WK een jaar ontbrak) en de blessures van sleutelspelers als Robin van Persie, Arjen Robben en Rafael van der Vaart.

Onder zijn hoede speelde Oranje tot nu toe 43 interlands, waarvan er maar vijf verloren gingen. Drie nederlagen echter dateren van de laatste maanden: een oefeninterland in en tegen Zwitserland en de kwalificatieduels tegen Roemenië en Wit-Rusland. Zijn opvolger zal het moeilijk krijgen deze resultaten te evenaren. Ook wat betreft het doelpuntensaldo (73-24). Voor de volledigheid: Van Basten gebruikte tot nu toe 54 spelers.

PSV kan een maand geen beroep doen op Jan Kromkamp, die een kijkoperatie aan de knie onderging. Middenvelder Ibrahim Affelay (21) verlengde tot 2011, de Mexicaanse verdediger Carlos Salcido (27) zette zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis tot 2012.

Vitesse werkt aan een plan om de schuld van 27 miljoen euro weg te werken. De club van trainer Aad de Mos vroeg zijn grootste schuldeisers af te zien van hun vorderingen.

Directeur Henk Kesler van de KNVB houdt er serieus rekening mee dat er een andere opzet van de play-offs in de eredivisie komt. Ook sluit hij niet uit dat het aantal clubs teruggaat van achttien naar zestien. Vooralsnog blijft het betaald voetbal een winstgevende branche. De 38 profclubs boekten vorig jaar een gezamenlijke winst van 7,9 miljoen euro. Een jaar eerder viel het positieve resultaat, met 10,3 miljoen euro, nog iets groter uit, maar de seizoenen daarvoor eindigden ze in de rode cijfers.

Gertjan Verbeek (45) staat nu toch open voor een langer verblijf bij Heerenveen.

Goran Lovre (25, ex-Anderlecht) speelt nog tot 2010 voor FC Groningen. De optie wordt gelicht op de Servische middenvelder.

Ajax brak het contract van onze landgenoot Thomas Vermaelen (22), een verdediger, open tot 2012.

Jonas Olsson (24), een Zweedse centrale verdediger van NEC, vertrekt volgens zijn zaakwaarnemer Martin Dahlin vrijwel zeker naar Engeland. Hij staat nog tot 2009 onder contract, Newcastle toont belangstelling.

Ferne Snoyl (22), clubloos na zijn contractontbinding bij NEC, maakt het seizoen af bij RKC.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier