Villarreal draait verrassend goed mee.

Villarreal moest vorige week zwaar aan de bak: het speelde in één week de heen- en terugwedstrijd van de kwartfinales voor de Copa del Rey tegen Barcelona en een competitieduel op verplaatsing bij Real Madrid. De jongens van de Chileense trainer ManuelPellegrini klommen trouwens op naar een verrassende derde plaats. “We maken een fantastisch seizoen door”, beseft de trainer. “Eigenlijk gingen we gewoon op het elan van de laatste acht wedstrijden van vorig seizoen door. We mogen natuurlijk dromen, maar het lijkt me toch het best om beide voeten op de grond te houden. Hoe minder we ons laten afleiden, hoe verder we zullen komen.”

Pellegrini steekt nochtans niet weg dat Villarreal over een kern beschikt waarmee hij alle ploegen het vuur aan de schenen kan leggen. “We bleven niet gespaard van pech. GiuseppeRossi was topschutter toen hij geblesseerd raakte. Gelukkig zorgde Nihat Kahveci op een uitstekende manier voor de aflossing van de wacht. Ook verdediger GonzaloRodríguez liep drie keer een zware kwetsuur op, maar die jongen is mentaal heel sterk en keert zeker terug naar zijn beste niveau.”

Dat de club het zo goed doet, is verbazingwekkend omdat doelpuntenmachine DiegoForlán naar Atlético Madrid vertrok. “Dat bewijst nog maar eens dat het in voetbal om het collectief draait en niet om het individu”, aldus Pellegrini.

De coach kwam eerder ook herhaaldelijk in het nieuws door zijn aanvaringen met de nu definitief verbannen Argentijnse topmiddenvelder JuanRománRiquelme. “Ik blijf ervan overtuigd dat ik tegenover hem correct handelde. Die bladzijde is omgeslagen. We moeten naar de toekomst kijken. MatíasFernández en RobertPires vervullen op het middenveld perfect de rol van spelmaker.”

Nogal wat waarnemers hadden verwacht dat Villareal tegen de degradatie zou strijden. Pellegrini kan dus in zijn vuist lachen. “Ik weet niet of dit het beste Villarreal ooit is”, stelt hij. “In 2005 eindigden we al eens derde en haalden we de kwartfinales van de UEFA Cup. Nu is de context toch anders.” De prestaties van de club zijn ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. De eventuele aanbiedingen die hij daardoor zal krijgen, laten Pellegrini voorlopig koud. “Alles op zijn tijd, ik ben enkel geïnteresseerd in de volgende match.”

Ander Garitano is uiteindelijk slechts acht dagen aan de slag geweest als coach van Zaragoza. Nadat hij de ontslagen Víctor Fernández was opgevolgd, diende hij vorige week om persoonlijke redenen zelf zijn ontslag in. De club duidde de ervaren Javier Irureta als zijn opvolger aan.

Iker Casillas (26) moest zondag in de topper tegen Villarreal proberen om zijn netten voor de zevende opeenvolgende wedstrijd schoon te houden. Met zes matchen zonder tegengoal brak hij in ieder geval een record dat bij Real Madrid al 49 jaar standhield.

Joseba Llorente (28), een van de spitsen van Valladolid, evenaarde tegen Espanyol het record van de snelste goal uit de geschiedenis van de Liga. Hij scoorde immers, net zoals de Uruguyaan Dario Silva eerder had gedaan, al na zeven seconden.

Marco Ruben, een spits van het Argentijnse River Plate, tekende voor 4,75 miljoen euro een contract bij Villarreal.

Lionel Scaloni, de Argentijnse middenvelder van Lazio, verhuisde naar Mallorca.

Mémé Tchité (23) trof voor Racing Santander opnieuw raak in de met 2-0 gewonnen heenwedstrijd van de kwartfinale van de beker tegen Athletic Bilbao.

Don Balón, het Spaanse weekblad dat deel uitmaakt van ESM, treedt als partner toe tot het GoldenFootEvent dat aan vroegere en huidige voetbalvedetten wil vragen om in Monte Carlo hun voetafdruk na te laten op de ‘Promenade des Champions’ naar het voorbeeld van de ‘Hall of Fame’ voor de filmvedetten in Hollywood.

Raúl Tamudo (30), spits en boegbeeld van Espanyol, moet als gevolg van een armbreuk twee maanden aan de kant blijven. De club stelt nu alles in het werk om Roberto Soldado (Real Madrid) als vervanger voor hem aan te trekken.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier