De ondervraging van spelers, trainer en voorzitter van La Louvière na hun wedstrijd op Bergen (9 april 2005, 4-1-verlies) door de onderzoekscommissie van de KBVB, had niets te maken met een klacht van Ladbrokes. Dat zeggen zowel het gokkantoor als bondsprocureur René Verstringhe. Bij Ladbrokes luidt het dat er voor Bergen û La Louvière noch voor La Louvière (het ‘B-elftal’) û Club Brugge een abnormale inzet werd vastgesteld. Omdat in de week voor de Waalse derby vier spelers van La Louvière in hun stadion zijn gezien samen met een in Bergen bekende makelaar, sluit Verstringhe toch niet uit dat hij verder onderzoek vraagt.

Eén speler van La Louvière, de Fransman Yannick Zambernardi, is ondertussen persona non grata verklaard bij Lad- brokes. “Dat klopt”, zegt Alain D’Hoo-ghe, directeur marketing en public relations van het gokbedrijf. “Hij maakte geregeld kabaal en heeft schulden in verschillende kantoren. Voor een deel van dat bedrag heeft hij al een schuldbekentenis getekend, maar het betreft slechts een klein deel van wat hij ons verschuldigd is. Wij hebben herhaaldelijk geprobeerd om via gesprekken met die persoon tot een akkoord te komen. Blijkbaar is dat nog niet gelukt. Waarschijnlijk stappen we nu naar de rechtbank, maar een klacht is er nog niet neergelegd. Normaal moest dat twee weken geleden al gebeurd zijn.”

Volgens D’Hooghe gaat het om een alleenstaand geval. Bij zijn weten gokte Zambernardi niet op zijn eigen wedstrijden. Hij zette ook in op paardenraces. “Het gaat dus niet over manipulatie van wedstrijden, maar om abnormaal gedrag van een klant, in dit geval een voetballer.” Omdat de Fransman er een gewoonte van maakte het kantoor te ontvluchten wanneer hij niet won, verspreidde Ladbrokes zijn signalement. “Meer dan een maand geleden hebben wij inderdaad een brief gestuurd naar al onze kantoren om de uitbaters te waarschuwen voor het gedrag van die speler, opdat zij er niet het slachtoffer van zouden worden.”

Advocaat Laurent Denis, vertrouweling van Filippo Gaone, voorzitter van La Louvière, zegt de problemen van Zambernardi uit een artikel in de regionale krant La Nouvelle Gazette te hebben vernomen. “Meer weten wij niet”, aldus Denis. “Als er een probleem is – wat wij dus niet weten – is dat het individuele probleem van meneer Zambernardi. De club heeft niks te maken met Ladbrokes.” Sinds in Duitsland het omkoopschandaal rond scheidsrechter Robert Hoyzer losbarstte, gaan in België stemmen op om in de toekomst in de spelerscontracten het verbod vast te leggen om te gokken op eigen én andere wedstrijden. ( JH)

J.H.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content