PSV werd dankzij Guus Hiddink voor de achttiende keer kampioen van Nederland.

“Wij willen heel hoog springen, maar als de polsstok klein blijft, lukt dat niet.” Twee jaar geleden sprak Guus Hiddink deze woorden na het behalen van de titel. Dit seizoen waren de verwachtingen niet hoog na de leegloop. Maar Hiddink bewees zijn kwaliteiten als trainer én technisch directeur. Naast routinier Phillip Cocu (dit seizoen de motor met Mark van Bommel) haalde hij voor de buitenwacht onbekende spelers. “Je moet afwachten hoe het kneden verloopt”, sprak hij voor de winterstop in VI. “Vaste gegevens ben je kwijt. Wie je ook binnenhaalt, Beasley of Farfàn, het zijn geen garanties. Maar de nieuwkomers integreerden zich wonderwel snel en presteerden ook meteen.”

Hiddink smeedde zijn internationale selectie (met de Brazilianen Gomes en Alex als sleutels op de defensie) tot een hecht collectief, dat niet alleen moeilijk te verslaan is maar bovendien altijd weet te scoren. Zo ontpopte de lang verguisde Jan Vennegoor of Hesselink zich tot een van de pijlers van het succes. Hiddink, bezig aan zijn derde seizoen, mag zonder twijfel de architect worden genoemd van de titel, de eerste prijs van het seizoen. PSV zit ook nog in race voor de Amstel Cup en de Champions League.

Los van de resultaten dacht Hiddink ook al aan de toekomst. Ondanks de voorgestelde schuldsanering mocht hij met ettelijke miljoenen naar Brazilië om er Robinho te halen. De missie slaagde niet, maar het tekent de ambities en de overredingskracht van directeur Hiddink. Hij kent ook de kunst van het delegeren. Zo liet hij de halve finale van de Amstel Cup, tegen Feyenoord, over aan zijn assistenten Fred Rutten en René Eijkelkamp, omdat hij zelf AC Milan wilde scouten. “Je moet zorgen dat je goede mensen om je heen hebt, bij wie je goed kunt reflecteren”, zei Hiddink. “We proberen elkaar altijd kritisch te volgen. Dat lukt goed, omdat de ego’s hier laag zijn.” (FV)

Halve finales Amstel Cup : Feyenoord – PSV 1-1 (4-2 n.p.) ; Willem II û Ajax 1-0. Finale op 29 mei. De Uefa heeft de finale van de Uefacup in 2006 toegewezen aan het Philips Stadion in Eindhoven. Martin Sturkenboom zal binnen afzienbare tijd vertrekken als voorzitter van FC Utrecht. Hij vindt dat zijn taak erop zit : de saneringsoperatie is voltooid en er werd met Phanos voor vier seizoenen een nieuwe hoofdsponsor gevonden. Sturkenboom werd in 2002 directeur ad interim. Maxwell (Ajax) verdraaide zijn rechterknie tegen Willem II. De Braziliaan zal ongeveer acht maanden nodig hebben om te herstellen. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 23 goals ; 2. Kalou (Feyenoord) 19 goals ; 3. Vennegoor of Hesselink (PSV), Huntelaar (Heerenveen) 15 goals ; 4. N’Kufo (Twente) 13 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier