“We hebben een betere ploeg dan vorig jaar”, klonk het tijdens de voorbereiding in Lokeren hoopvol. Na de zevende plaats van afgelopen seizoen bleek dat de goals van Ouwo MoussaMaâzou veel defecten verdoezeld hadden.

Voortgaande op de statistieken staat Lokeren OV op zijn plaats. Geen andere eersteklasser scoorde zo weinig (en vooral zo moeilijk). Alleen SV Roeselare kreeg meer goals tegen. Achterin is aanvoerder Olivier Doll op zijn 36e onmisbaar. Emilio Ferrera, die zweert bij een strikte verdedigende organisatie, moet wel eens moedeloos worden van zo weinig voetbalintelligentie achterin en stelt wekelijks vast dat de inhoud van de lessen op training vergeten wordt zodra de wedstrijd begint. Dat Doll sterkhouder én onmisbaar is, zegt alles. Boubacar Barry Copa is nog maar de schim van de man die vorig seizoen Doelman van het Jaar werd.

De drie trainers deden het even slecht. Alek-sandar Jankovic haalde 30,5 procent van de te behalen punten, net als Jacky Mathijssen. Ferrera zit met 6 op 18 aan 33,3 procent. De Brusselaar zag zijn team in zes duels zes keer scoren en vijftien goals tegen krijgen. Buitenshuis haalde hij nul op twaalf.

De bronnen waar Lokeren uit putte, staan dit jaar droog. Een scoutingapparaat heeft de club niet, sinds Lambrecht besloot om via vertrouwenspersonen op de buitenlandse markt talent te halen dat hij later kon verkopen voor een meerwaarde. In Oost-Europa is de Servische Belg Dejan Veljkovic goed geïntroduceerd (hij bemiddelde bij de verkoop van Maâzou naar CSKA Moskou) maar behalve Gueye en Carevic presteren de spelers die hij haalde dit jaar beneden de verwachtingen. De Afrikaanse inbreng van sportief directeur Willy Verhoost valt de laatste maanden nauwelijks op. Zijn hofleveranciers uit het verleden werken niet meer met hem, een nieuw project in Senegal zou soelaas moeten brengen.

Veel hangt af van wat voorzitter Roger Lambrecht doet. Een plaats in de schaduw is niets voor hem. Ook in het bedrijf dat hij overliet aan zijn zoon, trekt hij nog aan de touwtjes. Eén dag per week tekent hij de belangrijkste documenten. Trekt hij zich toch volledig terug, dan verliest hij geen geld. Lambrecht is nooit een mecenas geweest. Behalve zijn sponsoring wou hij elke euro die hij de club voorschoot recupereren via de verkoop van spelers. Een andere kandidaat-voorzitter zit er in het Lokerse bestuur niet. Met de jaren heeft Lokeren een papieren bestuur gekregen, in een structuur waarin alleen Lambrecht zijn weg terugvindt. Kandidaat-overnemers zijn er wel, maar werden door de bandenmagnaat niet ernstig genomen. Tot nu? S

GEERT FOUTRé & FRéDéRIC VANHEULE

‘Dat de 36-jarige Doll sterkhouder én onmisbaar is, zegt alles.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier