Je bent een zevenvoudig ex-Tourwinnaar, voor het leven geschorst en door de halve wereld uitgespuwd wegens dopinggebruik, en je hebt weinig om handen. Wat doet een mens, in dit geval Lance Armstrong, dan? Een podcast starten.

Het is een van dé trends op mediavlak: podcasts. Zeker op allerhande wielerwebsites, en vooral tijdens de Tour, schoten/schieten ze als oesterzwammen uit de grond. Mark Higgins, de woordvoerder van Lance Armstrong, spoorde zijn welbespraakte cliënt daarom al jaren aan om met een eigen podcast te beginnen. En zie: de 43-jarige ex-renner is eindelijk overstag gegaan – je moet immers íéts doen als je je steendood verveelt en je je sportieve lusten niet meer kunt botvieren omdat je aan geen enkel event mag deelnemen.

En dus lanceerde The Boss eind juni de wekelijkse ‘The Forward Podcast’. Een nieuwe ervaring voor LA, want in het verleden stelden journalisten (en dopingonderzoekers) hém de vragen, en nu is hij de interviewer. ‘Het lijkt makkelijk, maar dat is het niet. Daarom heb ik vooraf wat geoefend. Als interviewer moet je immers voortdurend opletten en luisteren, terwijl ik berucht ben om mijn korte aandachtsboog’, vertelde de ex-renner aan American Statesman, een krant uit zijn thuisstad Austin.

Aan potentiële gasten geen gebrek, aldus Armstrong: ‘De voorbije dertig jaar heb ik heel wat interessante mensen ontmoet met wie ik, ondanks alles wat er is gebeurd, nog altijd heel close ben. Met hen wil ik een (hopelijk interessant) gesprek aangaan. Zonder tijdslimiet: het kan een uur, twee uur duren, afhankelijk van de onderwerpen.’

Opvallend: die onderwerpen zullen niet of slechts weinig over sport/wielrennen, gaan. ‘Dat staat achteraan mijn lijst. Ik wil vooral over politiek, maatschappelijke problemen en gebeurtenissen, muziek, showbizz, hobby’s, familie… praten. Onderwerpen waar mijn gasten gráág over babbelen. Een roddelrubriek zal het alleszins niet worden en ik ga ook geen mensen aanvallen – ik ben zo niet. Het zal er altijd superchill aan toe gaan.’

Dat bleek al in Armstrongs eerste podcasts: gesprekken met Tim League, de stichter en CEO van de Alamo Drafthousecinema in Austin met wie hij af en toe fietst, en met Doug Brinkley, auteur, professor geschiedenis en CNN-commentator. Komen onder meer aan bod in de twee conversaties van respectievelijk een uur en bijna anderhalf uur: de moordpartij in de holebiclub in Orlando, de psychologische gezondheidszorg in de VS, presidentskandidaat Donald Trump en zanger Bob Dylan én de eerste vriendjes van zijn dochter.

De Texaan benadrukt dat er geen groot bedrijf of plan achter zijn podcast zit. Het eerste gesprek werd zelfs opgenomen in een simpele hotelkamer, al wil Armstrong voor de volgende interviews een studio in Austin huren. ‘Bij mij thuis is dat onmogelijk, daar zouden mijn kinderen ons te veel storen.’

De wekelijkse podcast is gratis te beluisteren op lancearmstrong.com/podcast. Wie vragen of opmerkingen heeft, kan zelfs een e-mail sturen naar TheForwardPodcast@wedusport.com.

DOOR JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier