Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Rune Lange (32) sprak onlangs met SV Roeselare, maar een akkoord werd er niet bereikt. “Het was een verkennend gesprek”, zegt de Noorse targetspits die van 2001 tot 2006 voor Club Brugge voetbalde. “In augustus bekijk ik welke opties er zijn en kies ik voor het aanbod dat mij het meest motiveert. Er is wat belangstelling uit Engeland en Noorwegen en ook van buiten het voetbal kreeg ik enkele voorstellen. Momenteel revalideer ik in Oslo nog individueel van een schouderoperatie. Vanaf augustus mag ik weer contactsporten beoefenen.”

Bij Club onderging hij al een herniaoperatie en ingrepen aan de rechterenkel, na zijn vertrek uit Brugge volgde er een zware knie- en een schouderblessure. “Bij Valerengen sukkelde ik nog met mijn enkel en speelde er weinig. Het tweede seizoen begon goed: ik scoorde twee keer in vier competitieduels en ook eens in een Europese match, maar toen scheurde ik de voorste kruisband van mijn linkerknie en was ik weer een jaar out. De laatste drie maanden van de competitie in 2008 herbegon ik bij Tromø IL in mijn geboortestad. Dit jaar tekende ik voor drie maanden bij de Engelse derdeklasser Hartlepool United FC. Daar wordt twee keer per week gespeeld en ik wou zoveel mogelijk wedstrijden kunnen betwisten. Maar tegen Leicester City, mijn derde partij, kwam ik bij een duel slecht neer en scheurde ik de ligamenten van mijn rechterschouder.”

Zijn beste tijd kende hij bij Club Brugge. “Twee titels, twee bekers, drie deelnames aan de Champions League: er waren véél mooie momenten. Onlangs zag ik Hans Cornelis en ik hoor of lees ook nog wel eens Philippe Clement, Gert Verheyen, Nastja Ceh, Tomislav Butina, Peter Van der Heyden en Olivier De Cock. Misschien moet ik weer naar België komen voetballen om wat meer geluk te kennen.”

Ondertussen huwde hij de Brugse die hij vierenhalf jaar geleden leerde kennen. “Mijn vrouw studeerde geneeskunde in België en werkte de voorbije jaren in een ziekenhuis in Oslo op de dienst anatomopathologie. Momenteel is ze zwanger, in oktober bevalt ze. Ik word vader van een dochter. In Noorwegen krijgt een vrouw na de bevalling een jaar verlof. Daarna wil ze nog een specialisatiejaar volgen.

“Wat ik zelf ga doen na mijn voetbalcarrière weet ik nog niet.” Wie weet, wordt hij ooit cafébaas in Brugge. “Dat sluit ik niet uit.” S

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Misschien moet ik weer naar België komen voetballen om wat meer geluk te kennen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier