Ron Jans gaat van Groningen naar Heerenveen.

Veel verbazing wekte het nieuws op zich niet. Het was een van de slechtst bewaarde geheimen in het noorden van Nederland, maar nu werd het definitief bevestigd: Ron Jans (51), sinds 28 oktober 2002 aan het roer bij FC Groningen en daarmee de langstzittende coach in de Eredivisie, wordt met ingang van het nieuwe voetbalseizoen voor twee jaar de nieuwe hoofdtrainer van aartsrivaal Heerenveen. Dat hoeft geen probleem te vormen voor Jans, die in november al zijn afscheid had aangekondigd en de afgelopen jaren uitgroeide tot een boegbeeld bij Groningen.

Zijn opdracht bij de Friezen is duidelijk: de club weer een gezicht geven als bewaker van het langetermijnproces. Foppe de Haan (van 1958 tot 2004 in verschillende functies) en daarna Gertjan Verbeek (van 2004 tot 2008) waren immers onlosmakelijk verbonden met de club. “Ron bewees dat hij zijn vak verstaat”, verklaarde Heerenveendirecteur Yme Kuiper. “Bovendien werkt hij liefst langere tijd bij een club. Dat past uitstekend bij onze cultuur.”

Een vreemde uitspraak, want net onder de leiding van Kuiper verdween de traditie van lang zittende trainers almaar meer. Heerenveen bezet op dit moment een teleurstellende dertiende plaats en is nog lang niet vrij van degradatiezorgen.

Jans staat bekend als iemand die met humor en passie een ploeg kan leiden. Bij zijn aantreden in 2002 adviseerde hij de spelers bijvoorbeeld niet naar de ranglijst te kijken, want na negen duels hadden ze slechts een punt verzameld. Op de vraag waar ze dan wel naar moesten kijken, antwoordde de coach – zoals altijd – heel laconiek: “Naar jullie vriendin of zo.”

Die opmerking typeert Jans volledig. Hij is een van de weinige coaches die de clichés schuwt en het liefst, met stralend gezicht, een authentieke oneliner de ether in slingert. Samen met algemeen directeur Hans Nijland en technisch manager Henk Veldmate maakte de trainer van FC Groningen een goede subtopper. Ook nu maakt de ploeg een sterke fase door, met maar liefst zestien punten uit de acht wedstrijden sinds de winterstop.

Arno Pijpers (50), een Rotterdammer, debuteerde bij Willem II met een zege tegen VVV-Venlo. De voormalige bondscoach van Estland en Kazachstan tekende een verbintenis tot het einde van het seizoen.

FC Utrecht lichtte de optie op de Canadees met Tsjechisch paspoort Jacob Lensky (21), die daardoor nog twee jaar blijft. Met Ruben Dekker werd er een sportpsycholoog voor vier seizoenen vastgelegd. Middenvelder Gregoor van Dijk (28) mag, ondanks een contract tot 2012, weg.

Robert Maaskant (40) blijft nog tot 2014 als coach aan NAC verbonden. Verjonging van de kern wordt een belangrijk item komende zomer.

De uitschakeling in de Europa League betekent een zware financiële tegenslag voor PSV. Er werd immers uitgegaan van een winst van vijf miljoen euro door Europees voetbal.

AZ verhuurde de overbodige doelman Boy Waterman (26), een gewezen jeugdinternational, aan het Noorse Viking Stavanger FK.

Bondscoach Bert van Marwijk voegde met John Metgod en Arthur Numan (als scouts) twee nieuwe namen toe aan zijn technische staf. Otman Bakkal en Wout Brama vielen af voor de oefeninterland tegen de VS vanavond, Ron Vlaar maakt kans op een derde interland.

FC Groningen lichtte de opties op de Braziliaanse doelman Luciano (ex-Germinal Beerschot) en de Sloveense aanvaller Tim Matavz (21) met twee jaar. Goran Lovre (ex-Anderlecht) wil gebruikmaken van zijn transfervrije status om te vertrekken.

Nederland moet vanaf het seizoen 2011/12 een ticket voor de Europa League inleveren, door de uitschakeling van Ajax, FC Twente en PSV. De kampioen plaatst zich voor de CL, de nummer twee voor de CL-voorronde, de nummers drie en vier + de bekerwinnaar zullen deelnemen aan de Europa League.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier