De verkiezingen die voorzien waren om een nieuwe voorzitter aan te duiden, zijn op 3 september dan toch niet nodig. JoanLaporta blijft immers aan het hoofd van de Catalaanse club staan tot in 2010. De andere pretendenten voor de voorzittersstoel, JaumeGuixa, JordiMedina, FerranEstrada en FrancescLinanSerra, trokken zich immers terug omdat ze er niet in slaagden om de voor een verkiezing vereiste steun van minstens 1.804 socios achter zich te scharen. De kandidatuur van de twee laatsten was trouwens een karikatuur, want ze konden respectievelijk slechts dertien en één (1 !) ondersteunende stem voorleggen aan de verkiezingscommissie.

Op 22 juni 2003 werd Laporta vrij verrassend verkozen tot voorzitter van de blaugrana met 52,8 procent van de stemmen. Daarmee werd hij de jongste voorzitter uit de clubgeschiedenis. Dit keer vertrok hij als grote favoriet voor de voorzittersverkiezingen die volgens de statuten van de club deze zomer verplicht moesten worden gehouden. Vorige week verklaarde hij voor de aftrap van de wedstrijd voor de Joan Gamper-trofee, dat hij bereid was om tot in 2010 de club te blijven leiden. In tegenstelling tot de andere kandidaat-voorzitters ondervond hij geen enkele moeite om genoeg handtekeningen achter zijn naam te krijgen : liefst 8.636 socios verzekerden hem van hun steun.

De fans van Barça zijn al lang vergeten dat Laporta, toen hij de eerste keer kandidaat was om voorzitter te worden, beloofde dat hij DavidBeckham zou weghalen bij Manchester United, terwijl die naderhand voor aartsvijand Real Madrid tekende. Laporta troostte zich dan maar met de komst van Ronaldinho, die op dat moment niet bepaald schitterde bij PSG, maar die bij Barcelona helemaal ontbolsterde.

Tijdens de maand waarin de voorzittersverkiezingen centraal stonden, beleefde de club een soort vacuüm op beslissingsniveau, omdat de voorzitter, zoals de statuten dat voorschrijven, ontslag had genomen. Ronaldinho, in wiens contract een opstapclausule staat van 125 miljoen euro, weigerde het voorstel van de club om bij te tekenen tot in 2014, ondanks het feit dat de club hem een hoger loon beloofde dan de 14 miljoen euro bruto (7 miljoen euro netto) die hij momenteel verdient. In ruil voor dat hogere loon had hij echter zijn portretrechten weer aan de club moeten afstaan. Aangezien het loon dat Barcelona hem betaalt slechts 29 procent vertegenwoordigt van de inkomsten die Ronaldinho voor 2005 aangaf, kan men begrijpen, waarom hij eigenlijk niet zo haastig is om een nieuwe overeenkomst te tekenen.

Raul Bravo (25) verlengde zijn contract bij Real Madrid, dat hij dit jaar tekende en dat liep tot in 2009 nu tot in 2010. De speler kwam als kadet bij de club uit de Spaanse hoofdstad in het seizoen 1996-1997. Hij speelde zijn eerste match bij de eerste ploeg op 6 oktober 2001 en trok in het seizoen 2002-2003 voor een jaartje naar Leeds. Toen hij na die huurperiode terugkeerde, werd hij als het ware de vaste doublure voor Roberto Carlos op linksachter.

Thomas Gravesen, de Deense middenvelder van Real, vertrok dan weer uit Madrid. Hij trainde vorige week mee bij Vejle, de club uit Kopenhagen, waarmee hij zijn doorbraak vierde.

Jonathan Woodgate, de Britse centrale verdediger, krijgt niet langer het vertrouwen van de coach en Real zou hem graag uitlenen aan Arsenal, Newcastle of Middlesbrough, drie clubs die belangstelling voor hem toonden.

Carlos Diogo, de polyvalente verdediger uit Uruguay, werd dan weer voor één seizoen uitgeleend aan Zaragoza.

Levante haalde Matthieu Berson weg bij Aston Villa en José Marcelo Ferreira María”bij Inter Milaan. De Franse middenvelder (27) tekende voor drie seizoenen, de Braziliaanse verdediger (33) voor één jaar.

RobertPires mist zijn debuut in de Spaanse competitie. De Franse middenvelder van Villarreal liep tijdens een vriendschappelijke partij tegen Cadiz een blessure op aan de ligamenten van de linkerknie en moet normaal zes maanden aan de kant blijven.

DavidRivas, de verdediger van Betis, brak zijn knieschijf en moet de eerste twee maanden van het kampioenschap aan de kant blijven.

NR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier