Francesco Toldo hekelde de aanpak van Giovanni Trapattoni, die tot 2004 bondscoach blijft.

Twee weken na afloop van het WK kwamen de eerste tekenen van ongenoegen over de manier van werken en handelen van Giovanni Trapattoni stilaan bovendrijven. Pas vorige vrijdag werd bekendgemaakt dat Trap, die door The Times eerder werd uitgeroepen tot slechtste bondscoach van het afgelopen WK, ook de kwalificatie voor het EK van 2004 in Portugal moet helpen realiseren.

De bondscoach had dan wel het voordeel zich te kunnen verschuilen achter talrijke foutieve arbitrale beslissingen, zijn woede-uitspattingen en verkeerde keuzes zorgden ook binnen de Squadra voor wrevel. Terwijl Filippo Inzaghi, Vincenzo Montella, Francesco Totti en Alessandro Del Piero hun mond niet willen voorbijpraten, hield invallersdoelman Francesco Toldo, de held van de natie na Euro 2000, geen blad voor de mond. Een gevaarlijke keuze, zo lijkt het, want daarmee zet hij zich straks zo goed als zeker buitenspel. “Je moet de zaken in zijn juiste context plaatsen. We werden uitgeschakeld door Zuid-Korea, een ploeg van dwergen. De aanwezigheid in onze selectie van enkele spelers in vakantiestemming beperkte duidelijk onze mogelijkheden. De bondscoach had enkele onaantastbare spelers, waardoor de anderen zich al op voorhand gewonnen gaven en niet meer met hun gedachten op het WK vertoefden. Dan kan je maar moeilijk ver geraken.”

Zijn uitlatingen zorgden natuurlijk voor reacties, onder andere bij Fabio Cannavaro. Als nieuwe aanvoerder, na het afscheid van Paolo Maldini, voelde de centrale verdediger, zich geroepen om te reageren. “Hij heeft altijd het beste van zichzelf gegeven. Ik begrijp daarom heel goed zijn frustratie, ingegeven door het feit dat Gianluigi Buffon als onbetwistbare titularisdoelman gold. Maar hij moet ook begrijpen dat minstens zeven spelers het geraamte van de ploeg vormen. Alleen op die manier kan je continuïteit in je spel krijgen.”

Na een goed gesprek met bondsvoorzitter Franco Carraro kreeg Trapattoni op een persconferentie de kans om te reageren op de lastercampagne. Hij deed dat in zijn eigen stijl, door eerst zelf zijn (geringe) fouten toe te geven, alles te weerleggen en niet in te gaan op de uitlatingen van Toldo. Zo wou hij ook niet antwoorden op de vragen waarom er zoveel spitsen in de kern waren opgenomen, terwijl duidelijk bleek dat er behoefte was aan middenvelders. Trap blijft een sluwe vos, die via defensief voetbal met weinig durf, de meeste van zijn successen oogstte en daar strak aan vast blijft houden. (NR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier