Pedro scoorde al in zes verschillende competities.

Barcelona staat er in de halve finale van het kampioenenbal slecht voor na het 3-1-verlies op het veld van Inter. De Catalaanse club stond eerder al vijf keer voor een gelijkaardig scenario. In drie gevallen werden ze uitgeschakeld, in de andere twee konden ze doorstoten naar de volgende ronde. De laatste keer lukte het hen ten koste van Chelsea in de CL-editie van het seizoen 1999/2000.

Pedro Rodriguez kon de score openen in San Siro. Zijn vierde treffer in de CL dit seizoen. Wie is deze jongen, die met zijn goal de Catalanen op weg probeerde te zetten naar een nieuw succes en die wereldster Thierry Henry naar de invallersbank verwees?

Hij is 22 jaar oud, gevormd in La Masía, de jeugdacademie van Barça, maar geboren op de Canarische Eilanden in Tenerife. Vorig jaar slaagde hij erin in alle competities te scoren waaraan Barcelona deelnam: de Primera División, de wereldbeker voor clubs, de CL, de Copa del Rey, de Europese supercup en de Spaanse supercup. Op slag werd zijn koosnaampje Pedrito omgezet in Pedro. “Ik werd Pedrito genoemd door mijn familie en vrienden. Dat deed me altijd veel plezier. De club besliste om Pedro op de rug van mijn shirt te zetten.”

De flankspeler werd op jonge leeftijd opgemerkt door de scouts van Barcelona. “Als infiltrerende speler kon ik altijd vanuit de tweede lijn aanvallen, waardoor ik veel goals scoorde”, zegt hij.

Pedro is de middelste van drie kinderen. “Mijn twee broers moedigden me aan om de grote stap te zetten. Ze vonden dat ik er alles aan moest doen om mijn grote droom waar te maken. Mijn moeder was echter minder overtuigd.”

Pedro is een late ontdekking. Lionel Messi en Bojan Krkic werden als tieners in het eerste elftal opgenomen, terwijl hij moest wachten tot zijn 21e. Het scheelde zelfs niet veel of hij was door de mazen van het net geglipt. “De C-ploeg werd opgedoekt. Dus moesten heel wat spelers uitkijken naar een andere club. Ik stond ook op die lijst. Josep ‘Pep’ Guardiola viste me op toen hij de leiding had over het B-team. Gelukkig maar.”

Kaká, die vorige week donderdag – op de dag van zijn 28e verjaardag – de trainingen had hernomen bij Real Madrid, zorgde afgelopen weekend bij zijn invalbeurt tegen Real Zaragoza meteen voor de winnende goal (1-2), goed voor de honderdste competitietreffer in zijn loopbaan. De Braziliaanse international was buiten strijd sinds 10 maart: eerst met een pubalgie, dan met een contractuur aan de adductoren van zijn linkerbeen.

Raúl (32, Real Madrid) werd na zijn openingstreffer de derde beste schutter in de geschiedenis van de Primera División, na Zarra en Hugo Sánchez, met in totaal al 228 doelpunten. De Nederlandse international Rafael van der Vaart (27), die werd gecontacteerd door Liverpool, zal door een spierscheur dit seizoen niet meer in actie komen.

De Koninklijke kwam op gelijke hoogte met zijn recordaantal overwinningen op een seizoen tijd. In het seizoen 1987/88, toen het team onder leiding stond van de Nederlander Leo Beenhakker, slaagde Real Madrid er ook in om 28 duels te winnen.

Ook Barcelona mocht iets vieren na de zakelijke 3-1-zege tegen hekkensluiter Xerez. Het evenaarde zijn recordaantal punten (87) op een seizoen. De Franse international Thierry Henry (32) scoorde na twee maanden nog eens.

David Villa bevestigde nog maar eens zijn reputatie van topschutter. De 27-jarige Spaanse international van Valencia maakte het enige doelpunt, vanop de penaltystip, tegen Deportivo La Coruña. Invaller Rubén Baraja kreeg in blessuretijd zijn tweede gele kaart.

Adrián López Rodríguez, beter bekend onder zijn roepnaam Piscu (23), een verdediger van Depor, brak zijn sleutelbeen en mag vermoedelijk een kruis maken over de rest van het seizoen.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier