Hoe verliep je eerste ontmoeting met Besnik ?

Best grappig. Besnik was op vakantie in ons geboortedorp Dakofa. We gingen uit in hetzelfde café en op een gegeven moment kwam een vriend van Besnik wat vragen stellen. Ik wist direct hoe laat het was. Het klikte meteen. Nu zijn we toch al iets meer dan twee jaar getrouwd.

Er waren wel administratieve problemen om naar België te komen ?

Ik had een aanvraag ingediend net voor de oorlog, maar toen die losbarstte was het onmogelijk. Ik zat een drietal maanden vast in Kosovo zonder contact met Besnik. Ik ben dan op een illegale manier naar België gekomen, zodat ik toch met Besnik kon trouwen. Dat waren echt moeilijke maanden.

Jullie zijn sinds 16 maanden ook de trotse ouders van Dea.

Onze dochter lijkt enorm op Besnik. Ook heel explosief en ze kan ook niet stilzitten ( Besnik : “Gelukkig lijkt ze qua uiterlijk meer op haar moeder”). Als je haar twee minuten alleen laat, dan loopt ze met de afstandsbediening of de gsm rond. Maar ik kan haar nu al niet meer missen.

Komen er nog meer kinderen ?

( Besnik : “Nog een broertje of een zusje.”) Nog zeker twee ! Ik ben gek op kinderen, maar geen vijf of zes zoals onze moeders zouden willen. Momenteel slokt Dea al onze energie op, een tweede zou op dit moment té veel zijn. Maar in de toekomst, zeker.

Wat doe je zoal in je vrije tijd ?

Met Dea heb je niet echt veel vrije tijd, maar ik lees graag. Magazines, modebladen en zo. Ik vind uiterlijk niet echt belangrijk, maar er verzorgd uitzien mag wel ( Besnik : “Ze zit toch elke morgen een halfuur in de badkamer”). Ik merk nu wel dat Dea voorgaat. Eerst zorgen dat zij er goed uitziet en dan pas mezelf.

Wat zie je jezelf in de toekomst nog doen ?

Ik zou graag een kapperszaak openen. In Kosovo haalde ik net mijn diploma niet, omdat ik naar hier kwam. Maar dat zie ik echt wel zitten. Dan kan Besnik rusten en dan zorg ik dat er brood op de plank komt ( lacht).

Wie richtte het appartement in ?

Wij alletwee. We kochten het ongeveer twee jaar geleden. We moesten bijna alles nieuw kopen, buiten enkele dingen die we van Genk meebrachten. Moderne meubelen en een parket moesten er zeker inkomen. We gaven zeker niet veel geld uit aan ons interieur. Ook niet aan kleding. Het hoeft voor ons niet altijd merkklediing te zijn. We houden wat geld opzij om naar onze familie in Kosovo te sturen. Dat is veel belangrijker.

Wat zijn Besniks beste en slechtste eigenschappen ?

Hij is zeer explosief, maar hij heeft een klein hartje. Dus hij maakt het snel goed. Voor het overige lijken onze karakters op elkaar. We hebben doorzettingsvermogen en zijn ambitieus. Jammer genoeg is hij niet romantisch. ( Besnik : “De baby gaat voor, hé.”)

Deel je de film- en muziekpassie met Besnik ?

Absoluut. Vooral de Albanese volksmuziek vind ik goed. Als hij niet thuis, dan durf ik de muziek goed luid te zetten. Ook qua films hebben we echt dezelfde smaak. Vroeger gingen we minstens twee keer per week naar de bioscoop, maar nu Dea er is gaat dat niet meer.

Gaan jullie dan niet meer uit ?

Jawel, maar Dea is echt een karakter. Vorige week gingen we op restaurant, maar als het haar niet aanstaat, dan begint ze te roepen en te huilen. We aten snel ons bord leeg en vertrokken.

Hoe ziet jullie ideale vakantie eruit ?

Zeker geen actieve vakantie. Besnik wil vooral rusten tijdens de weinige vakantiedagen die hij heeft. Elk jaar gaan we ook twee keer naar onze familie in Kosovo. Met de kleine nu kijken we daar echt naar uit. Maar als hij gestopt is met voetballen, dan gaan we wel meer culturele vakanties doen.

Hoe is het nu in Kosovo ?

De oorlog is nu wel voorbij, maar het land heropbouwen brengt economische problemen met zich mee. We gaan nu om de zes maanden naar ginder en telkens zie je verbetering. Ook daarom gaan we graag terug. Je ziet dat het weer goed zal komen.

door Kristof Aerts,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier