Nooit was er een Romeinse derby op het hoogste niveau geweest als Lazio in 1927 was ingegaan op de vraag – op aandringen van de toenmalige fascistische partij – om met alle Romeinse voetbalclubs samen te smelten tot één sterke hoofdstedelijke club. Maar Lazio, op dat moment dé topclub in Centraal- en Zuid-Italië, was niet geïnteresseerd toen op 22 juli 1927 de Associazione Sportiva Roma opgericht werd als resultaat van een fusie van zeven ploegen, in de loop der jaren al teruggebracht tot het trio Fortitudo, Alba en Roman.

Toen op 8 december 1929 de eerste derby gespeeld werd, was de latere dictator Benito Mussolini twee maanden en twee dagen lid van Lazio, en bleek verrassend dat de meeste van de 15.000 aanwezigen fan waren van de ‘nieuwe’ club, hoewel de wedstrijd gespeeld werd in het toenmalige stadion van Lazio. AS Roma won die eerste match.

Lazio werd als oudste Romeinse club opgericht op 9 januari 1900 aan de oever van de Tiber, door negen studenten. De initiatiefnemer verhuisde één jaar later naar Brussel, om zijn broer te helpen in diens zaak. Omdat al een Gimnastica Roma bestond, werd voor de naam van de regio (Lazio) gekozen. De kleuren werden blauw en wit, als eerbetoon aan Griekenland, waar de moderne versie van de Olympische Spelen vier jaar eerder hervat was.

De rivaliteit tussen beide ploegen is groot door de politieke en de geografische verschillen qua aanhang. Roma was oorspronkelijk de volksclub uit de stad en uit de zuidelijke randgemeenten, links qua strekking. De fans van Lazio kwamen aanvankelijk uit de betere wijken ten noorden van de stad en het glooiende heuvellandschap van Noord-Latium. De laatste jaren probeert de clubleiding zich te distantiëren van de gewelddadige en extreemrechtse harde kern, waardoor de club ook Europees vaak beboet wordt.

Indrukwekkend is het palmares van de twee hoofdstedelijke clubs niet. AS Roma werd drie keer kampioen (voor het laatst in 2001), Lazio twee keer (de laatste keer in 2000). Voor de eengemaakte competitie in 1929 van start ging, verloor Lazio wél drie keer de interregionale finale om de Italiaanse landstitel: in 1913, 1914 en 1923.

In de jaren tachtig werd de derby, die sinds 1953 plaatsvindt in het Olympisch Stadion waar beide clubs dat jaar hun intrek namen, een aantal jaren niet gespeeld, omdat Lazio een paar keer naar tweede klasse tuimelde.

Komend weekend wordt de 140e derby in competitieverband gespeeld (Roma won er 48, Lazio 36) op een totaal van 175 derby’s (AS Roma won 64 keer, Lazio 50 keer). AS Roma brengt twee echte Romeinen op het veld: Daniele De Rossi en Francesco Totti.Die laatste werkte al 28 derby’s af.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content