Wat hij in 2014 bij zijn comeback naar Cleveland beloofde, heeft LeBron James waargemaakt: zijn Cavaliers een NBA-titel bezorgen en vooral zijn stad verlossen van De Vloek.

‘Tegen alle verwachtingen in. Ik weet niet waarom ik altijd de moeilijkste rol moet spelen, waarom de man hierboven mij die gegeven heeft. Maar Hij zou me niet in een situatie plaatsen die ik niet aankan. In plaats van te zeggen – waarom ik? – heb ik me ingeprent: dit is wat Hij gewild heeft dat ik zou doen… Clééévelááánd! This is for you!

De quotes van LeBron James (31), na de gewonnen game seven van de NBA-finals tegen de Golden State Warriors, vatte perfect samen welke weg The Chosen One heeft afgelegd. Geboren en getogen in Akron, op een boogscheut van Cleveland, was hij De Uitverkorene die de wanhopige sportfans uit de staat Ohio een eerste titel in een major sport moest bezorgen sinds 27 december 1964, toen de Browns het Americanfootballkampioenschap wonnen. Sindsdien volgden decennia van gebroken harten, een vloek leek te rusten op de verpauperde industriestad aan het Eriemeer – schertsend The Mistake on the Lake genoemd.

Sinds 11 juli 2014 werd Cleveland echter weer Believeland, de dag waarop James met een ‘I’m coming home’-brief zijn terugkeer naar Ohio aankondigde. Vier jaar na The Decision, toen hij in 2010 zijn fans een dolksteek had gegeven en (zonder NBA-titel) naar Miami was getrokken – een beslissing die woedende Clevelandfans James’ shirt deed verbranden.

Het opgelaaide geloof kreeg vorig jaar opnieuw een deuk toen de Cavaliers, zonder de geblesseerde sterspelers Kyrie Irving en Kevin Love, van Golden State verloren in de NBA-finals, ondanks een toen al buitenaardse James. Ook dit jaar leken alle odds tegen Cleveland: weer in de finale tegen de Warriors, die onoverwinnelijk leken na het beste reguliere seizoen ooit (73-9), waarin Stephen Curry met zijn fabelachtige driepunters, dribbels en ideale schoonzoonimago James van de troon stootte als hét gezicht van de NBA.

Die troonsafstand leek zich te voltrekken toen de Warriors 3-1 voorkwamen, een voorsprong die geen enkel team ooit al uit handen had gegeven in de NBA-finals. Maar dat was buiten het belief van James gerekend: met twee keer 41 punten (en nog zoveel meer) in matchen vijf en zes dwong hij, samen met de deze keer wel fitte Kyrie Irving – hét verschil met vorig jaar – game seven af. In die allesbeslissende apotheose schudde The King een triple double uit zijn mouw (als pas derde speler ooit) en leidde hij de Cavs naar hun eerste titel ooit. Een symfonie die James zelf schreef, dirigeerde en waarin hij de eerste viool speelde. ‘Ik heb Beethoven aan het werk gezien’, aldus Irving, die voor de laatste noot zorgde door de beslissende driepunter te scoren.

Toch ging alle aandacht naar James, die unaniem werd verkozen tot finals-MVP en definitief afrekende met alle critici die zijn legacy, zijn erfenis, als een van de beste basketbalspelers ooit in twijfel hadden getrokken: omdat hij in zes finales slechts twee titels had behaald (t.o.v. zes op zes voor ‘de grootste ooit’, Michael Jordan), omdat hij een choker zonder killersinstinct en veeleer een fysiek monster dan een pure basketbalspeler zou zijn. ‘Zonden’ die hem nu worden vergeven, omdat hij zijn Cleveland na 52 jaar eindelijk verloste van De Vloek.

DOOR JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier