LeBron James wil Donald Trump uit het Witte Huis krijgen

LeBron James. © belgaimage

Ook na de spelersboycot in de NBA blijft de focus van superster LeBron James gericht op de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Het zal de geschiedenis ingaan als een van de meest historische dagen in de Amerikaanse sport, hoe spelers van de NBA, WNBA, NHL (ijshockey), MLS (voetbal) en MLB (baseball) op woensdag 26 augustus besloten om play-offmatchen te boycotten. De meest verregaande stap tot nu toe van atleten tijdens de Black Lives Matter-protesten, in gang gezet nadat de zwarte Jacob Blake zeven keer in de rug werd geschoten door de blanke politieagenten. NBA- superster LeBron James stemde er aanvankelijk zelfs voor om de play-offs in de Disney World-bubbel definitief stop te zetten, maar hij draaide uiteindelijk bij, onder meer na een gesprek met ex-president Barack Obama.

LeBron James sluit niet uit dat hij zich ooit, na zijn NBA-carrière, kandidaat zal stellen om president van de VS te worden.

Weliswaar niet zonder te eisen dat het protest niet alleen bij een tijdelijke boycot mag blijven. Verregaande hervormingen zijn volgens hem en zijn collega’s nodig in het gerechtssysteem, bij de politie, in de hele Amerikaanse samenleving. Ze zetten na de boycot hun teameigenaars en de NBA dan ook onder druk om niet meer te reageren, maar om voortaan proactief op te treden. Wat met verschillende concrete initiatieven ook zal gebeuren.

Dat doet LeBron James al vele jaren zelf, zich opwerpend als een moderne Muhammad Ali. Zo lanceerde hij begin juni zijn More Than A Vote-project, na de dood van George Floyd (de zwarte man die overleed onder de knie van een blanke agent) en weken van Black Lives Matter-protesten. Samen met een vijftigtal andere Amerikaanse sportsterren, onder wie atlete Allyson Felix, NFL-vedettes Patrick Mahomes en Odell Beckham Jr. en collega’s uit de NBA, wil hij de zwarte Amerikanen aanzetten om te gaan stemmen tijdens de Amerikaanse presidentverkiezingen. ‘ Black voters matter more than ever’, zegt hij. Zwarte stemmen die meer dan ooit nodig zijn en cruciaal kunnen worden om de democratische presidentskandidaat Joe Biden aan een meerderheid van kiesmannen te helpen en Donald Trump uit het Witte Huis te krijgen.

De komende weken zal LeBron James, in samenwerking met het NAACP Legal Defense Fund, ook een advertentiecampagne lanceren om jonge poll workers te rekruteren in wijken en steden van staten met een hoofdzakelijk zwarte bevolking. Die moeten voor en tijdens de verkiezingsdag op 3 november mensen assisteren bij het stemmen en erop toezien dat in de kiesbureaus alles correct verloopt zodat de zwarte Amerikanen, van wie sommigen in het verleden niet altijd gingen stemmen, dat deze keer wel doen. Ondanks de verwachte moeilijkheden om per post een stem uit te brengen (door politieke controverse rond de US Postal Service). En ondanks een minder aantal kiesbureaus, waar alle coronamaatregelen ook tot veel langere wachtrijen zullen leiden, zoals al bleek in de voorverkiezingen. Al proberen James en co ook dat te verhelpen, door profclubs en colleges hun stadions en arena’s tijdelijk te laten ombouwen tot kiesbureaus, zoals het Dodger Stadium van baseballclub LA Dodgers en het Staples Center van zijn LA Lakers.

James steunde voor de presidentsverkiezingen van 2016 al de campagne van Hillary Clinton, die toen verloor van Donald Trump. Hij gaf al aan dat hij de komende weken hetzelfde zal doen voor Joe Biden. ‘Want’, zegt hij, ‘om écht iets te veranderen heb je leiderschap nodig, en dat start bovenaan.’ Bij de president dus. Maar zelfs als Biden president wordt, zal James zich blijven inzetten om vanuit de top de grondlagen en de mentaliteit in de Amerikaanse maatschappij te veranderen. ‘ More Than A Vote is niet alleen bedoeld om zwarten te doen stemmen, maar om hen ook de kennis, de kracht, de mechanismen te geven waardoor ze zaken kunnen veranderen. En dat willen ze meer dan ooit’, verklaarde James onlangs op CNN.

Daarin sloot de 35-jarige speler van de LA Lakers niet uit dat hij zich ooit, na zijn NBA-carrière, kandidaat zal stellen om president van de VS te worden. ‘Laat degenen die nu kandidaat zijn hun ding doen. Daarna kan je mij die vraag nog eens stellen.’ Nu telt slechts één zaak voor The King: dat Joe Biden op 3 november Donald Trump van zijn troon kan stoten, zodat de stem van de zwarten in de VS eindelijk gehoord kan worden.

Die zal James de komende weken ook vertolken op het terrein, in de strijd om de NBA-titel. Begin oktober met zijn LA Lakers kampioen worden, zou zijn stem, ook voor zijn tientallen miljoenen volgers op sociale media, alvast luider dan ooit laten klinken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier