Manager nationale ploeg heeft bijgetekend.

JacquesLedure tekende een nieuw contract voor een mandaat van twee jaar – zijn vierde al – als manager van de nationale ploeg. “Het werd hoog tijd dat het nieuws officieel bekendgemaakt kon worden”, zucht hij. “Ik was hierop al drie maanden aan het wachten aangezien de laatste campagne al in september achter de rug was. Eerlijk gezegd heb ik eerst een aangetekend schrijven ontvangen waarin ik kon lezen dat ik ontslagen was. Maar dat gaat eigenlijk na elk mandaat zo. Daarna voegde men eraan toe: ‘Maar we willen wel praten over een contract-verlenging. ‘ Ik heb geantwoord: ‘Ik wil geen toegevingen doen. Als ik voortdoe, wil ik de enige kapitein aan boord van het schip zijn .‘ Ik heb ook aangedrongen op een contractverlenging van vier jaar, de gebruikelijke looptijd voor dergelijke contracten.”

Maar het contract loopt dus tot het EK van 2011 in Litouwen, waar de Lions natuurlijk graag bij zouden zijn. “Dit jaar eindigden we 17e terwijl 16 ploegen zich konden kwalificeren”, zegt Ledure. “We zitten er dus heel dicht bij. Ik ben ervan overtuigd dat het kan lukken als we wat geluk hebben bij de loting en gespaard kunnen blijven van blessures. Mijn belangrijkste doel bestaat er uiteraard in om op de ingeslagen weg voort te gaan, met dezelfde staf: EddyCasteels en JacquesStas. We willen nog meer focussen op A-spelers om zo een pool aan te leggen van jonge talenten die op min of meer korte termijn de nationale ploeg kunnen versterken. Ik ben er ook voorstander van om een maximaal aantal vriendschappelijke wedstrijden te spelen, zoals we dit jaar hebben gedaan. Want de spelers pakken bij hun clubs jammer genoeg niet altijd voldoende speelminuten en hebben er dus nood aan om weer matchritme op te doen. Voorts is het de bedoeling om te anticiperen op blessures door nog betere contacten met de clubs te onderhouden. We moeten daarvoor beducht zijn aangezien de internationale campagnes voortaan vóór de competitie plaats zullen vinden in augustus en september. Ik pleit voor een stage in het buitenland, omdat ik weet dat dit een heel goed middel is om goede groepsbanden te smeden. We zijn in het verleden trouwens al twee keer naar Dallas geweest, en twee keer naar Israël. Ik kijk nu uit naar een andere bestemming voor volgend jaar.”

Sinds Ledure in 2003, toen niemand nog met de nationale ploeg te maken wilde hebben, het heft bij de Lions in handen nam, is de mentaliteit sterk gewijzigd. “Vandaag moeten we keuzes maken, terwijl we in het begin tevreden moesten zijn met de spelers die wilden komen. De spelers vechten nu om erbij te kunnen zijn. Wij moeten er hen ook zelf aan herinneren dat ze betaald moeten worden. Sommigen vertrouwden me zelfs al toe dat ze liever voor de nationale ploeg spelen dan voor hun club.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier