Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met Tom De Sutter heeft Georges Leekens zijn zo gegeerde offensieve versterking beet. De ex-Rode Duivel moet de hoeksteen van het Lokerse elftal worden.

Ruim twee maanden onderhandelde Sporting Lokeren met Bursaspor over een overgang van Tom De Sutter. De dertigjarige spits kon zich nooit doorzetten bij de Turken, die vorige zomer drie miljoen euro betaalden aan Club Brugge. Amper zeventien wedstrijden en twee doelpunten later wilde Bursaspor van hem af. Met De Sutter en diens manager Didier Frenay bestond er al snel een mondeling akkoord, maar op clubniveau was er flink wat getouwtrek. Schrik dat er kapers op de kust zouden komen, zoals met Igor Vetokele gebeurde (die uiteindelijk Zulte Waregem verkoos), had sportief directeur Willy Reynders niet: ‘Wanneer iemand als Tom zijn woord geeft, mag je vrijwel zeker zijn dat het in orde komt. En ook in zijn manager had ik alle vertrouwen.’

Met De Sutter heeft Leekens zijn zo gegeerde hoeksteen van het elftal. Na het vertrek van Hamdi Harbaoui naar Udinese gaapte in de punt van de aanval een groot gat. De jongeren Cyriel Dessers en Lewis Enoh genieten weinig vertrouwen van de coach, Jaja Coelho deed het als diepe spits goed in zijn eerste maanden bij Lokeren maar wordt toch vooral gezien als hangende aanvaller. ‘De rest van onze invulling van het elftal hing af van welk soort spits we zouden halen. Met Tom hebben we iemand die graag in de bal komt en die de spelers rond hem beter maakt’, aldus Reynders. ‘Op de flank moet er nog iemand bij met diepgang en snelheid.’

Afgaande op de eerste oefenmatchen en reacties gaat Leekens voor een 4-4-1-1, met als codewoorden: organisatie, diepgang, duelkracht en standaardsituaties. Leekens zal op zijn 67e niet meer veranderen van filosofie, bij hem wordt voetbal gespeeld met mannen en niet met jongens. Van enige input uit de Lokerse jeugd moet ook komend seizoen dus niet te veel verwacht worden. De basisopstelling zoals die voorlopig geprojecteerd staat, heeft een gemiddelde leeftijd van 27 jaar.

De rest van de ploeg blijft haast ongewijzigd, al kan er zich nog een probleem stellen met Denis Odoi, volgend jaar einde contract en momenteel erg gegeerd op de transfermarkt. Bovendien is Odoi als enige met wat snelheid achterin een belangrijke defensieve schakel. Ook het laattijdige terugkeren van Coelho uit Brazilië werd niet enthousiast onthaald. Door problemen met de terugvlucht sloot de spits pas anderhalve week na de start van de trainingen aan. Zelfde verhaal voor recidivist Ayanda Patosi. ‘Net de twee spelers die baat hebben bij een goede voorbereiding. Het is afwachten in welke conditie zij zich aandienen’, sakkert Reynders.

MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier