De nieuwste vis die Anderlecht uit de Zuid-Amerikaanse vijver heeft gehaald heet Christian Leiva. De 28-jarige Argentijn tekende bij paars-wit een contract voor drie seizoenen met een optie voor een bijkomend seizoen. Hij komt over van Atlético Banfield en is een centrale, verdedigende middenvelder.

Ongeveer 900.000 euro telden de Brusselaars voor hem neer. “Een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit”, vindt Gérard Witters, de Anderlechtverantwoordelijke voor Zuid-Amerika. Hij zag Leiva al tien keer aan het werk en verwacht dat de Argentijn geen enkele moeite zal hebben om zich aan te passen bij paars-wit. “Ik ben ervan overtuigd dat hij Anderlecht naar een hoger niveau kan tillen. Leiva kan het spel op het middenveld beheersen. Hij krijgt de bal, heeft een halve seconde nodig om hem te controleren en weet onmiddellijk wat hij moet doen. Hij leest het spel heel goed. De Argentijn is in staat om een perfecte pass van veertig meter af te leveren, maar kan evengoed kort spelen. Daarbij maakt hij telkens de juiste keuze : lateraal of diep. Voor het Belgische niveau is Leiva, die zowel links- als rechtsvoetig is, ook qua technische vaardigheden zeer sterk. Op het vlak van de dekking levert hij prima werk. Als ik een zwak punt moet zoeken, noem ik zijn kopspel.

“Leiva kan voetballen op de positie waar momenteel Yves Vanderhaeghe loopt. Parallellen ontdekken tussen de spelstijl van Vanderhaeghe en die van Leiva is moeilijk. Vanderhaeghe is nu immers niet meer de speler die we vroeger kenden. Gezien zijn leeftijd is dat normaal. Maar één gelijkenis tussen de twee spelers vind ik overduidelijk : hun engagement, hun inzet. Leiva heeft op het einde van de wedstrijd altijd alle kanten van het veld gezien, lijkt fysiek onvermoeibaar.

“Er zijn mensen die tegen mij gezegd hebben dat hij een soort Gattuso is. Qua fysieke kracht zijn ze volgens mij goed vergelijkbaar. Het verschil met Gattuso is dat de Italiaan misschien een beetje ‘gek’ is. Leiva denkt meer na over wat er gebeurt op het veld, over het feit dat hij de ploeg ook kan helpen bij de opbouw.

“Het potentieel van Leiva situeert zich voor 80 procent op het defensieve vlak en voor 20 procent op het offensieve vlak. Het is een beetje afwachten op welke manier Frank Vercauteren hem gaat uitspelen. Bij zijn huidige club scoorde de Argentijn dit seizoen drie doelpunten, dat was de eerste keer. Maar dat heeft ook te maken met hoe hij fungeert in het geheel van Banfield. Wees gerust, Leiva kan ook in de aanval zijn mannetje staan.”

KDR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier