Tourtoppers verrijken hun bloed in de Sierra Nevada.

Wie deze maand enkele klassementsrenners uit de komende Tour aan het werk wil zien, klapt best zijn stoeltje open langs de flanken van de Sierra Nevada, Andalusië. Na zijn tegenvallende voorjaar werd Andy Schleck door zijn baas Johan Bruyneel naar de Zuid-Spaanse bergketen gestuurd. Alejandro Valverde is er onlangs gesignaleerd en na de Ronde van Californië komt Robert Gesink er neerstrijken. Ook Jurgen Van den Broeck werkt er momenteel zijn trainingen af. De Morkhovenaar maakte zijn tweede thuis van de Sierra Nevada, die hij ooit leerde kennen en waarderen via zijn ex-ploegmaat Cadel Evans.

“Het nut van hoogtestages raakte algemeen bekend door de Olympische Spelen van 1968”, vertelt Bert Ackaert, inspanningsfysioloog aan het Energy Lab, het trainingsbegeleidingscentrum waar onder andere Lotto-Belisol mee samenwerkt. “In Mexico werd duidelijk dat een langdurig verblijf op grote hoogte tot betere prestaties leidt.”

Een piekprestatie voorbereiden op hoogte is dus niets nieuws. Opvallend is wel dat ronderenners vandaag vaker voor deze methode kiezen dan vroeger. Ackaert heeft daar twee verklaringen voor. “Door de professionalisering van de wielersport werden renners, zeker op WorldTourniveau, meer bekend met alle mogelijke manieren om hun prestatievermogen te verbeteren: van voedingssupplementen over recuperatietechnieken tot hoogtestages. Ten tweede kan je niet ontkennen dat de trend ook een gevolg is van de dopingstrijd. Door de hoogte proberen renners hun natuurlijke productie van epo aan te zwengelen. In de jaren negentig, toen het gebruik van epo nog niet kon worden opgespoord, was de drang om op hoogtestage te trekken minder groot. Noem hoogtestages gerust een legale vorm van bloeddoping.”

Door de lagere zuurstofconcentratie op hoogte wordt het lichaam gestimuleerd om rode bloedcellen aan te maken. Zij staan in voor het zuurstoftransport en bepalen dus mee het uithoudingsvermogen. Het volume van het bloed dat door de rode cellen wordt ingenomen, is het hematocriet. “Na zijn zestiendaagse in de Sierra Nevada zal het hematocriet van Jurgen Van den Broeck met drie tot vier basispunten gestegen zijn”, weet Ackaert. Een hoogtestage is maar zinvol als ze tweeënhalve tot drie weken duurt, wees wetenschappelijk onderzoek uit. “Veel renners keren te snel terug”, stelt Ackaert vast. “Bij hen zie je dan het placebo-effect spelen. Ze voelen zich super bij hun terugkeer, maar in werkelijkheid bevindt het effect zich alleen maar tussen hun oren.”

De aantrekkingskracht van de Sierra Nevada heeft meerdere facetten. “Het weer is er meestal heel goed. Bovendien beschikken de renners er over uitstekende faciliteiten”, aldus Ackaert. Hij verwijst naar het Centro de Alto Rendimiento (CAR), het multifunctionele trainingscomplex op 2320 meter hoogte.

door Benedict Vanclooster

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content