Wayne Rooney maakte in 2002 als zestienjarige zijn debuut voor Everton, werd tijdens Euro 2004 de held van Engeland en is na zijn debuut voor Manchester United op weg naar een goddelijke status.

Zelden heeft een aanvaller zó indrukwekkend gedebuteerd voor de Mancunians als Wayne Rooney in de de Champions-Leaguewedstrijd tegen Fenerbahçe (6-2). Onder andere Ruud van Nistelrooy, Alan Smith en Louis Saha scoorden in hun eerste officiële duel voor United. Bobby Charlton maakte als achttienjarige twee treffers tijdens zijn vuurdoop tegen Charlton Athletic. Rooney luisterde zijn eerste kennismaking met het Unitedpubliek op met liefst drie fraaie goals.

De 54e minuut van het duel met Fenerbahçe stond symbool voor de status die de jonge aanvaller in geen tijd veroverde op Old Trafford. Toen de thuisploeg een vrije trap mocht nemen op ruim twintig meter van het vijandelijke doel, zette Wayne Rooney zich achter de bal. Met goedkeuring van zijn ploeggenoten, die hem voor rust al twee keer hadden zien scoren en dat hem nu opnieuw vol overtuiging zagen doen : 4-1. Het geeft een redelijk beeld hoe hoog Roonaldo nu al in de pikorde staat bij United.

Het supertalent kan niet meer stuk in Manchester. Zijn coach Alex Ferguson, medespelers en fans lopen met hem weg. Behalve zijn trefzekerheid valt op dat de international geen enkele vorm van angst of plankenkoorts kent. Dat een ruim 67.000-koppig publiek zijn verrichtingen even enthousiast als kritisch volgt, doet hem blijkbaar niets. “Het optreden van Rooney roept herinneringen op aan George Best, Denis Law en Eric Cantona“, zegt Ferguson. Sinds Rooney tijdens de kwartfinale van het EK tegen Portugal een middenvoetsbeentje brak, speelde hij drie maanden geen wedstrijd meer, maar van enig gebrek aan ritme was tegen Fenerbahçe niets te merken. Alsof hij al jaren meespeelt met de grote jongens, zo snel heeft Rooney zijn plaats in het team van Ferguson gevonden.

Eind augustus nam Manchester United de Engelse volksheld van het EK voor ruim veertig miljoen euro over van Everton, maar het bleef de vraag wanneer hij zijn rentree op de velden zou maken. Het cruciale Champions-Leagueduel met de Turken – United begon met een moeizame 2-2 bij Olympique Lyon en moést dus winnen – leek niet het ideale moment om als nieuweling in het stroef draaiende elftal te beginnen. Ferguson heeft er een handje van zijn beschermelingen prompt het veld op te sturen zodra ze inzetbaar zijn, wedstrijdritme of niet. Van Nistelrooy werd na zijn hernia-operatie meteen opgesteld in het uitduel met Bolton Wanderers (2-2). En Rio Ferdinand mocht na acht maanden afwezigheid aan de bak in de kraker tegen Liverpool (2-1 winst). Een verrassing was het dus geenszins dat Rooney, eenmaal fit, meteen in de basis werd gedropt. Ferguson liet zich lyrisch uit over zijn meest recente aankoop : “Wayne is tweebenig, sterk in de lucht en heeft overzicht. Hij is de beste Engelse youngster die ik in dertig jaar heb zien voetballen.”

De Schot volgt Rooney al zo’n vijf jaar. De zoon van een arbeidersfamilie uit Liverpool, die met zijn jongere broertjes Graham en John opgroeide in een driekamerwoning in de wijk Croxeth, viel al vroeg in de smaak bij Ferguson. Die zag hem voor het eerst aan het werk als veertienjarige in het jeugdteam min 19 (!) van Everton. En in 2002, toen Rooney nog niet in de hoofdmacht speelde en gewoon nog naar school ging, ondernam de United-trainer al een ernstige poging om hem naar Old Trafford te halen. De geblokte spits bleef de club aan de Merseyside echter trouw en maakte op 17 augustus van dat jaar als zestienjarige zijn Premiershipdebuut in het duel met Tottenham Hotspur (2-2). Sindsdien manifesteerde Rooney zich met pieken en dalen.

Met zijn eerste competitietreffer, tegen Arsenal op 19 oktober 2002, bezorgde Rooney niet alleen The Gunners hun eerste competitienederlaag in 31 duels (2-1), maar werd hij tevens de jongste doelpuntenmaker in het Premiership ooit. Zijn vorm in de afgelopen jaargang liet te wensen over, althans op clubniveau. De aanvaller scoorde weinig, hoewel hij dankzij een treffer in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Macedonië de jongste Engelsman werd die voor de nationale ploeg doel trof. Ook viel hij op in negatieve zin door stevige overtredingen en enkele botsinkjes met Evertoncoach David Moyes. Maar in het shirt met de Three Lions steeg de tiener boven zichzelf uit. Als basisspeler scoorde hij tijdens het EK vier keer en bracht daarmee zijn land in extase. Ironisch genoeg ging Engeland eruit nadat Rooney in het duel met gastland Portugal geblesseerd wegviel. Aanvankelijk werd de aanvaller nog vergeleken met Michael Owen, die op het WK van 1998 in Frankrijk als achttienjarige de ploeg op sleeptouw nam. Maar inmiddels vergelijken de chauvinistische Engelsen Roonaldo met de allergrootsten, zoals Pelé en Diego Maradona.

Op zijn zeventiende verdiende Rooney nog een krappe 150 euro per week, ruim een jaar later mag het toptalent zich al miljonair noemen. Voor Wayne Rooney, die op 24 oktober negentien wordt, is er veel veranderd. “Dit jaar ben ik veel volwassener geworden, zowel op als naast het veld”, weet hij. “Ik moet wel, want er zijn nu veel mensen die iets van mij willen. Zij leggen een grote druk op mij, maar ik ben sterk genoeg om daarmee om te gaan. Als profvoetballer ken ik mijzelf. Niemand hoeft mij te vertellen hoe ik me moet gedragen op het veld.”

Vooral het EK zorgde voor een hype rond de tiener. Rooney had nog een contract met Everton tot de zomer van 2006, maar al na 67 optredens en vijftien goals in het Premiership was duidelijk dat The Toffees hem niet konden behouden. Manchester United, Chelsea en Arsenal klopten meteen op de deur. Iemand die op zó’n jonge leeftijd zó imponeert op een EK, trekt uiteraard de aandacht van de (Engelse) top, maar van het vernoemde drietal leek alleen United een serieuze gegadigde. De trainers van zowel Arsenal als Chelsea, respectievelijk Arsène Wenger en José Mourinho, verkondigden Rooney niet nodig te hebben. Beide Londense teams hadden immers al een scala aan topspitsen in huis. Een overgang naar Old Trafford was voor Rooney ook privé gezien de beste keus, aangezien Manchester veel dichter bij Liverpool ligt. Rooney woont net samen met zijn verloofde Coleen en het jonge stel voelt zich vertrouwd in de omgeving waar het is opgegroeid. Een eventuele verhuizing naar Londen zou hen zwaar zijn gevallen.

“We willen geen spelers houden die niet gelukkig zijn”, reageerde Everton aanvankelijk op een mogelijk vertrek van Rooney. Maar naarmate de transfergeruchten luider klonken, verzette de club zich steeds feller. David Moyes voerde de druk op : “Wij maakten van Wayne niet de speler die hij nu is, dat deden hijzelf en zijn familie. Wel gaven wij hem de kans om te wórden wie hij is. Hopelijk zien zijn adviseurs in dat Everton de plaats is waar Rooney zich kan ontwikkelen.” The Goodies boden hem een nieuw vijfjarig contract, waarin stond dat Rooney ruim 75.000 euro per week zou gaan verdienen. Voor een voetballer van Everton een gigantisch bedrag. “Dit is de beste aanbieding die wij een speler ooit hebben gedaan”, sprak algemeen directeur Trevor Birch. “Het onderstreept ook de doelen van deze club.”

Het sorteerde echter geen effect. Rooney had zijn zinnen op een vertrek naar de elite gezet. Nadat hij een transfer eiste, vertroebelde zijn relatie met Everton. De problematiek waaide vervolgens over naar de fans. Nadat bekendraakte dat de aanvaller Everton wilde verlaten, weerklonken de eerste hatelijke slogans aan zijn adres. ” Stand up if you hate Rooney !” brulde de harde kern van Everton tijdens het thuisduel met West Bromwich Albion op 27 augustus.

Dat de aanvaller door zijn blessure de competitiestart miste, leek een voordeel voor Everton. Clubs zijn tegenwoordig extra secuur bij het keuren van spelers en een gebroken voet brengt altijd problemen met zich mee. Maar Manchester United handelde adequaat, zeker toen ook Newcastle interesse toonde. The Magpies zaten door de verkoop van verdediger Jonathan Woodgate aan Real Madrid ruim bij kas en waren bereid fors te investeren. David Gill, algemeen directeur van Manchester United, onderhandelde met Evertonvoorzitter Bill Kenwright en maakte zo’n veertig miljoen euro over naar Goodison Park. Rooney tekende op Old Trafford voor zes seizoenen. De kersverse Mancunian spreekt over de moeilijkste beslissing in zijn leven, maar zegt dat het tijd was voor een grote club. “Het EK was een schitterende ervaring voor mij. Daar besefte ik dat ik op het hoogste niveau kán spelen. Toen ik met de andere internationals van Engeland praatte en ze hoorde spreken over hun fantastische wedstrijden in de Champions League, dacht ik : dat wil ik óók.”

Voor zijn carrière zou het goed zijn geweest nog een paar seizoenen bij Everton te blijven en wekelijks te spelen, zo redeneerde die club. Bij een van de topploegen in Engeland zou dit onwaarschijnlijk zijn. Maar Rooney ging tóch. Omdat je alleen al door dagelijks te trainen met spelers als Roy Keane, Paul Scholes, Ruud van Nistelrooy, Ryan Giggs en Rio Ferdinand beter wordt. Sir Alex Ferguson zegt met de huidige vier topspitsen (Rooney, Van Nistelrooy, Smith, Saha) over een beter kwartet te beschikken dan in 1999 toen hij met Andy Cole, Dwight Yorke, Teddy Sheringham en Ole GunnarSolskjær de Treble (landstitel, FA Cup en Champions League) won. Rouleerde Ferguson in het verleden regelmatig op Chelsea-achtige wijze met zijn aanvallers, nu lijdt het bijna geen twijfel dat hij de komende tijd vertrouwt op het duo Van Nistelrooy-Rooney.

“Wayne kan hetzelfde voor Manchester United betekenen als Eric Cantona”, aldus Ferguson. Bang dat het allemaal te snel gaat met de tiener is hij niet. “Wayne is nog geen finished article, maar we hebben goede ervaringen met het inpassen van jonge spelers.” Dat klopt, alleen geniet Rooney een heel andere status dan zijn voorgangers. Ryan Giggs, Paul Scholes en ook de inmiddels vertrokken David Beckham en Nicky Butt waren op hun achttiende de heplden van United. Alleen kwamen zij uit de eigen opleiding en kostten ze geen penny. Rooney heet een topaankoop te zijn en moet alleen al daarom spelen. De transfersom zal automatisch voor druk zorgen. Niet eens zozeer op de speler, als wel op de trainer en het bestuur. Daarom let Ferguson hoogstpersoonlijk op het welzijn van Rooney. “Wayne krijgt dezelfde bescherming en adviezen als alle andere spelers. En in de kleedkamer vindt hij steun van Keane, Scholes en de Neville-broertjes, jongens die allemaal volwassen zijn en weten hoe het werkt aan de top.”n

door Vincent Okker

Bij Everton viel Rooney ook in negatieve zin op door stevige overtredingen en enkele botsinkjes met coach David Moyes.

Op zijn zeventiende verdiende Rooney nog een krappe 150 euro per week, ruim een jaar later mag hij zich al miljonair noemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier