Ik was een van de grootste sceptici toen Standard Conceiçao en Rapaic binnenhaalde. Die mannen kwamen nog eens snel gemakkelijk wat poen pakken, terwijl ze eigenlijk nergens meer welkom waren wegens opgebrand en tot op de draad versleten, zoals Prosinecki of Dimas.

Hebben die twee mij lik op stuk gegeven, zeg. Rapaic vertrok spijtig genoeg, maar de Portugees is dé smaakmaker van onze competitie en op weg naar de Gouden Schoen. Tenzij zijn gemiste strafschop tegen Oostende, met zware Europese gevolgen, hem tijdens de eerste stemronde veel punten heeft gekost.

Dat hij daarop niet vertrok, maar voor lange tijd bijtekende, was een grote verrassing. Want voor het geld moet hij het niet doen, hij speelt enkel nog voetbal voor zijn plezier. Nee, hij wou eerst als kapitein van Standard nog snel even de titel pakken. Dat dit in België op hoongelach werd onthaald, was zijn zorg niet.

Vorig jaar maakte hij 10 goals en gaf hij 8 assists. Nooit deed hij beter in zijn carrière. Dit seizoen wordt hij alleen maar sterker en zullen alle records geklopt worden. Wie ook geklopt werd, was Marc Delire, journalist bij Woestijnvis. Hij kreeg een rake klap op zijn kale knikker van Conceiçao. Dat maakte Sergio bij bepaalde mensen wel wat sympathieker overigens.

Maar Conceiçao krijgt daardoor wel meer en meer de indruk dat hij ongenaakbaar is geworden. Hij had al vroeg genadeloze kritiek op het niveau van onze scheidsrechters. En hij is door zijn grinta, dodende blikken en molenwiekende gestes tegenover die mensen de eerste speler die zelf scheidsrechtert. Nooit voorheen zag ik iemand die geen fluitje nodig heeft om een wedstrijd te leiden. Hij laat zich vallen, blijft ostentatief liggen en dwingt de scheidsrechter te fluiten. Hij pakt zo nu en dan iemand met een wurggreep bij de keel en vraagt de arbiter dan die laatste geel te geven. Hij solliciteert net iets te opzichtig naar zijn derde gele kaart. Zo is hij geschorst. Dat komt goed uit want zijn aanslepende liespijnen verplichten hem toch tot een weekje rust. Alles krijgt hij gedaan. God in Luik. Benieuwd of iemand hem kan wijsmaken dat dit vroeg of laat eens misloopt. Misschien wil hij stiekem wel liever gaan vissen.

Van mij mag hij blijven, want geen saaie wedstrijden meer met hem en Sclessin vaak uitverkocht. En dan kan hij over een paar maanden samenspelen met zijn landgenoot Fernando Couto : 36 en de volgende aanwinst van Standard. Sergio heeft hem gezegd dat het hier plezant spelen is.

Lokeren Anderlecht 20.30

FC Brussels Genk 18.00

Club Brugge Gent 20.00

Lierse Cercle Brugge

St-Truiden La Louvière

Charleroi Westerlo

Beveren Zulte Waregem

Roeselare G. Beerschot

Moeskroen Standard 18.00

AC Milan Juventus (uitgesteld relais) 22.30

Fiorentina Cagliari15.00

Udinese Palermo20.30

Alle wedstrijden van de Jupiler League exclusief op 11, de voetbalzender van Belgacom TV.

Meer info : www.belgacom.be/tv – 0800 33 33 1 – Belgacom verkooppunten

Wim De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier