Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Nieuwkomer Hull City is de revelatie in Engeland.

Ze zijn voorlopig sterker uit dan thuis, waar ze van Wigan al een keer een 0-5 om de oren kregen. Maar als neo-eersteklasser gaan winnen in Newcastle, Arsenal én Tottenham, je moet het doen. En dus is Hull City de revelatie van dit seizoen, zoals Wigan een paar jaar geleden bij de promotie. En werd manager Phil Brown in september manager van de maand.

Kingston upon Hull heeft eindelijk opnieuw iets om trots op te zijn. Half voetballend Engeland heeft de underdog in het land der rijken tijdelijk omarmd als tweede team dat ze steunen. Waarbij Hull City, zoals een waarnemer het in The Observer nog onlangs verwoordde, het underdogteam is in een underdog city. Jarenlang stond dit eindpunt op de ferrylijn Zeebrugge-Hull bekend als koning van de crap towns, de zeg maar strontsteden. De slechtste plaats om te leven, goedkoopste huizen, laagste lonen, grootste aantal fish-and-chipskoten enz. Robinson Crusoe vertrok hier op zeiltocht in 1651. Hij deed, grappen de mensen nog altijd, het beste wat mogelijk was: er vertrekken. Tijdens WO II werd de stad kapot gebombardeerd, in de jaren zeventig ontstond er met IJsland een visserijoorlog en de stad is nu een van de weinige Britse die ontvolkt.

Toch is er sprake van een zekere revival. Die begon in de jaren tachtig. Eerst in het rugby, daarna in de muziek (de Housemartins en Everything But The Girl). En nu zijn er de Tigers, een nieuwe reden om naar Hull te gaan. De pubs doen er gouden zaken, want na elke zege blijven de mensen lang hangen en vieren. Phil Brown, die in juni 2007 werd aangetrokken, ontpopt zich als een tactisch genie dat een tegenstander lam kan leggen, zeker in uitwedstrijden.

Echte sterren zijn er niet. Nick Barmby, geboren in de stad, sluit er al vier jaar zijn carrière af, maar is al een eind op zijn retour, hij startte dit seizoen nog maar een keer. Misschien is de opvallendste speler nog Geovanni, ooit een groot Braziliaans talent, maar toch nooit helemaal aan de top doorgebroken. Na een jaartje Manchester City scoorde hij al tegen Arsenal, Tottenham en Fulham. Maar noem Hull absoluut niet Braziliaans, integendeel.

De nationale ploeg blijft het goed doen onder Fabio Capello. Nog zonder puntenverlies tot dusver, een record, en zonder geruzie, ook opmerkelijk. Centrale figuur is Wayne Rooney, die in deze campagne al aan vijf goals zit en scoorde in drie van de vier matchen.

De Spaanse aanvaller Diego Tristán (32), zonder contract nadat Livorno hem deze zomer liet vertrekken, tekende na twee weken proef bij West Ham.

Seymour Pierce, de investeringsbank die een koper zoekt voor Newcastle, liet vorige dinsdag weten met hetzelfde bezig te zijn voor Everton. Voorzitter BillKenwright vindt dat zijn club een rijke eigenaar nodig heeft, wil Everton zijn plaats in de top behouden. David Moyes (45), al sinds maart 2002 aan de slag, blijft nog vijf jaar manager.

Roman Abramovich heeft met een oude Sovjetscore van 97 procent de verkiezingen in de regio Chukotka gewonnen. De Rus, die in juli ontslag nam als gouverneur, zal er wellicht het regionale parlement leiden. Chelsea trekt naar de rechtbank in de zaak Obi Mikel. De Londenaars eisen 20 miljoen euro van het Noorse Lyn en zijn gewezen CEO Morgan Andersen. De kwestie zit ingewikkeld in mekaar. De 20 miljoen is het transfergeld dat Chelsea aan Lyn (5 miljoen) en Man. United (15 miljoen) betaalde. De Nigeriaan had eerst voor United getekend, maar wilde naar Chelsea. De Noren zouden nu met papieren hebben geknoeid. Andersen kreeg in Noorwegen een celstraf van één jaar met uitstel na beschuldiging van fraude.

Geoff Horsfield (34), een spits die vorig seizoen nog uitkwam voor Sheffield United, heeft teelbalkanker. Hij ging donderdag onder het mes. Horsfield trainde met Walsall, maar stopt met voetballen.

pETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier