Vrijdag kondigde Lierse een veertiendaagse persstop af nadat vorige week de meningsverschillen in het bestuur escaleerden. Die persstop dient “om de rust te laten weerkeren nadat alles via de pers escaleerde”, aldus hoofdaandeelhouder Leo Theyskens. “Nu kunnen we in alle rust verder werken aan de herstructurering nadat we vaststelden dat twee onverenigbare standpunten botsten.”

Maandenlang bekeek de redder van Lierse – zonder hem werd er volgend seizoen alvast niet meer in eerste klasse gevoetbald – de gang van zaken op het Lisp vanop een afstand. Wat hij zag en hoe er met zijn investering werd omgegaan, stemde hem niet tevreden. Een aantal zaken schoot niet op, van een nieuwe wind in het beleid was geen sprake. Sinds een paar weken besloot Theyskens om dan zelf maar de zaken in handen te nemen. Bang dat het geruzie mogelijke investeerders wegjaagt, is hij niet. “Integendeel. Er staan een paar grote nieuwe partners klaar, maar die wensen duidelijkheid en de garantie voor een goed beleid.” Sleutelwoorden daarbij worden “efficiëntie en korte lijnen.”

Als Gaston Vets en interimvoorzitter Chris De Nijn opstappen, blijft van het Liersebestuur van zes maanden geleden hooguit bestuurder en veiligheidsadviseur Paul Possemiers over. Om de nieuwe structuur te versterken polste Theyskens alvast Bob Van Jole. Die was tot de overname van Germinal Beerschot door Jos Verhaegen algemeen directeur op het Kiel maar vervult daar al ruim een jaar geen functie meer. De ondervoorzitter van het uitvoerend comité van de voetbalbond houdt zijn antwoord nog tot het einde van de persstop in beraad en wil zich eerst verdiepen in het dossier Lierse.

Intussen wordt dringend werk gemaakt van het sportieve. Het sportief mandaat dat Gaston Vets tot voor kort bekleedde, coördineert Theyskens nu zelf, samen met Paul Put. Twee tot drie keer per week zitten Theyskens en Put samen. De trainer, twee weken geleden nog licht ontstemd over de vele vraagtekens, voelt Theyskens vertrouwen. “Hij geeft bevoegdheden aan mensen in wiens capaciteiten hij vertrouwen heeft. Hij kan delegeren aan mensen die hun stiel kennen. Er is een budget vastgesteld voor inkomende transfers. Als daar iets extra nodig is, wordt dat extra besproken.”

Zaterdagochtend vertrok Put met Patrick Deman naar het Kroatische Split. Het is niet de bedoeling dat hij nieuwe spelers in de koffer meebrengt, evenmin heeft hij kant-en-klare contracten in de map, maar Theyskens verzekerde “dat het grootste deel van de sportieve opdracht binnen de drie weken rond zal zijn.” Zondag bleven er na het vertrek van elf kernspelers en de komst van Daniel Cruz amper negen over. Wat de eindecontractspelers Igor Niko-lovski, Jonas De Roeck en Hasan Kacic betreft, werd al tijdens het tijdperk-De Nijn-Vets bepaald dat men niet met hen zou doorgaan, geeft Put aan. De overgang van Sebastian Hermans (Club Brugge), waarvoor Theyskens al contact opnam met Marc Degryse, komt in het gedrang : Hermans is geblesseerd en moet misschien geopereerd worden. “Voor we beslissen of we hem nemen, willen we weten wanneer die weer aan spelen kan toekomen. Wij hebben onmiddellijk inzetbare spelers nodig”, aldus Put, die ervan uitgaat dat de helft van de inkomende trans-fers achter de rug is voor de eerste training op 27 juni. Dat betekent niet dat Put niet met vakantie kan. “Ik ga heus mijn gsm niet de hele tijd afleggen. Behalve wanneer ik een duik in het zwembad neem.” (GF)

GF

‘Leo Theyskens kan delegeren aan mensen die hun stiel kennen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier