Rennes voetbalt dit seizoen een uitstekende thuisreputatie bij elkaar.

Vorige zaterdag won Rennes van Bastia met 1-0. De jongens van coach Laszlo Bölöni staan in de rangschikking op een comfortabele achtste plaats en danken dat vooral aan hun zeer goede thuisreputatie. Met 38 punten op 48 presteerde geen enkele ploeg voor eigen volk beter. De Bretoenen verloren op eigen veld slechts twee keer. Op verplaatsing gaat het veel moeizamer, want daar haalde Rennes slechts 6 punten op 48.

Het team heeft nochtans onmiskenbaar behoorlijk wat troeven. Met de Zwitserse international Alexander Frei heeft het de topscorer van de competitie in huis û hij maakte al 14 goals û en met Olivier Monterrubio heeft het ook een efficiënte spelverdeler, want die heeft zelf acht goals achter zijn naam staan en gaf negen assists. Dat hij zopas bijtekende – terwijl zowat alle Franse topclubs belangstelling hadden – is dan ook erg goed nieuws voor Rennes, dat de ambitie heeft uitgesproken om voortaan voort te willen bouwen op de aanwezige talenten. Zotte uitgaven zoals in de beginperiode dat voorzitter François Pinault het roer in handen had, moeten dus niet meer worden verwacht. De Bretoense club haalde toen nogal wat Brazilianen, die zich nooit konden aanpassen.

Pinault trok daar de nodige lessen uit. Hij houdt meer de vinger op de knip en Rennes zet nu alles op het laten doorstromen van talent uit het opleidingscentrum. Om een herhaling te vermijden van wat gebeurde met Lamine Diatta, die gratis naar Lyon vertrok, verlengde de club bijvoorbeeld al het contract met één van de grote beloften, Etienne Didot. De club doet ook grote inspanningen om er de Zwitser Frei en de Zweed Kim Källström van te overtuigen dat ze best blijven. Uiteindelijk zullen daarom wellicht slechts twee spelers vertrekken : Ivica Mornar (ex-Anderlecht en Standard) , die wordt gehuurd van Portsmouth, en de onvermoeibare middenvelder Olivier Sorlin, die al een akkoord zou hebben met Monaco. Stabiliteit lijkt bij Rennes dus het nieuwe ordewoord te zijn. ( SVV)

Na het scoreloze gelijkspel tegen Zwitserland kon Frankrijk ook niet winnen van Israël. Die partij eindigde op 1-1. David Trezeguet opende de score, maar kreeg daarna een rode kaart. Rijsel blikte vorige zaterdag Istres in met 8-0, onder meer dankzij vier goals van Matt Moussilou. Het was van 1997 geleden dat nog eens een dergelijke score op het bord kwam. (SVV)

TOPSCHUTTERS : 1. Frei (Rennes) 14 goals ; 2. Pagis (Straatsburg), Pauleta (PSG) 12 goals ; 4. Juninho (Lyon), Ilan (Sochaux), Kallon (Monaco) 11 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier