Germinal Beerschot is door FC Neftchi Bakoe uitgeschakeld in de tweede ronde van de Intertoto. De Ratten verloren met 1-0 in Azerbeidzjan nadat ze thuis bleven steken op 1-1.

Trainer Harm van Veldhoven weet waar het schoentje (alweer) knelde. “Efficiëntie, zeker naar voren toe. Iets waarbij we vorig seizoen ook soms onze mankementen hadden.” En dat terwijl al drie extra spitsen gestrikt werden: Paul Kpaka, Henri Munyaneza en Rocky Peeters. Natuurlijk is de vervanging van middenvelders Hernán Losada en Gustavo Colman nog maar voor de helft gebeurd, met Khalilou Fadiga, die nog wat moet ingepast worden. Toch beseft ook de trainer dat de aanvallende middenvelder die nog in de pipeline zit, het probleem niet op zijn eentje zal oplossen. “Maar dan heb je wel al meer variatie in de manier van spelen.”

Op financieel vlak was dit avontuurtje een nuloperatie, zegt voorzitter Jos Verhaegen. “Maar als de kans zich weer voordoet, beginnen we opnieuw. Wij moeten als Belgen onze neus toch niet ophalen voor de Intertoto?”, aldus nog de preses.

Dat vindt nu ook Van Veldhoven, die eerst niet overliep van enthousiasme omtrent de deelname. “We moeten dit zeer anders benaderen naar de toekomst toe. Ikzelf ook. Ik ben aangenaam verrast door wat je aan ervaring kan opdoen in wedstrijden als deze. Het gaat er zeer scherp aan toe. Dat maken wij in onze competitie maar af en toe mee. Ik begrijp nu beter wat in Anderlecht bedoeld wordt als ze zeggen dat ze met het oog op de Champions League te weinig dit soort partijen spelen. Vroeger dacht ik: ‘Doe het dan zelf wat beter in de competitie. ‘ Maar daarin ga je soms een tempo lager spelen, automatisch verslap je. Op dit niveau is scherpte verplicht, waardoor spelers sneller handelen en vlugger denken. Dat wil je bekomen om hen beter te maken.”

En nederig horen we te zijn, besluit de trainer tussen de lijnen. Dat zegt hij vooreerst als Belg. Vooral tegen zij die denken: ‘Gewipt door een ploeg uit Azerbeidzjan godbetert. ‘ Van Veldhoven: “Wij zijn soms blind voor wat hier gebeurt. Als ik stel dat Neftchi zou thuishoren in onze top vijf, zegt dat meer over het niveau van het Belgische voetbal dan over Germinal Beerschot. De zeven internationals en vijf à zes buitenlanders van Neftchi, spelen niet meer voor onze lonen.

“Mensen kunnen blijven vragen: ‘Azerbeidzjan, waar ligt dat? Wat is dat voor apenland?’ Maar ik heb het gevoel dat ze ginder een beetje op dezelfde manier naar ons kijken. Ik denk dat we beter onze eigen ogen openen.”

KRISTOF DE RYCK