Onder Jacky Mathijssen wil Lokeren het behoud veiligstellen. Tegen Anderlecht werd complexloos gevoetbald maar verloren. ‘Afwerken is ook een kwaliteit’, beseft de nieuwe coach.

Vorige week maandag, nadat hij net na de middag aan de pers werd voorgesteld, besloot Jacky Mathijssen ’s avonds om de beloftewedstrijd te volgen. De Limburger ‘ontdekte’ er met de Congolese Belg Derick Katuku Tshimanga een vinnige linkerflankspeler die vrijdag 21 jaar wordt. De aanvallend ingestelde middenvelder, pas sinds vorig seizoen bij de A-kern, vertolkte echter tot dusver een vrij anonieme rol. De Duffelnaar, die samen met een jeugdtrainer in 2004 overstapte van KFC Duffel naar Lokeren OV en aanvankelijk drie tot vier weken met de provinciale junioren meetrainde alvorens te worden overgeheveld naar de nationale selectie, raakte tot dusver op Daknam amper aan twee duels. Dit seizoen stond zijn teller bij Aleksandar Jankovic – overigens zaterdag een opmerkelijke aanwezige in het Constant Vanden Stockstadion – amper op twaalf minuten, dankzij een korte invalbeurt tegen Moeskroen. Maar door de onbeschikbaarheid van minstens een maand van de Kroaat Mario Carevic, die in bloedvorm verkeerde maar in het bekerduel tegen AFC Tubeke uitviel met een spierscheur in de hamstrings, was Tshimanga in het Astridpark de verrassing uit de hoed van de nieuwe chef.

Anderlecht schotelde de Waaslanders echter een lesje in doeltreffendheid voor. Tshimanga kon paars-wit een horrornacht hebben bezorgd op Halloween, maar verzuimde na 11 minuten de opgelegde kans om te zetten in een doelpunt. Later werd zijn voorbeeld tot tweemaal toe gevolgd door Sanharib Malki. De Syrische Belg fungeerde als diepe spits in de 4-1-4-1-opstelling, met Killian Overmeire als controlerende middenvelder. Hoewel de Pool Dawid Janczyk met vijf doelpunten topschutter is van de ploeg, zal hij waarschijnlijk niet veel meer aan spelen toekomen, aangezien voorzitter Roger Lambrecht hem in januari terug naar Moskou wil laten gaan. En aangezien TomislavTomo’ Sokota niet meteen van de snelsten is, koos Mathijssen voor Malki en snelle infiltrerende middenvelders, met naast Tshimanga de vinnige Sulejman Smajic, de heropgeviste Marcel Mbayo en de sober maar zuiver spelende Nill De Pauw.

Die tactiek lukte het eerste halfuur perfect. “Maar afwerken is ook een kwaliteit”, beseft Mathijssen. “De omstandigheden waren er om te stunten, alleen het rendement ontbrak. Ik zag veel inzet en overgave bij mijn jongens én een strakke discipline in de verdedigende organisatie. Dat zit alvast goed. Het wordt mijn taak te tonen dat ik mijn spelers beter kan maken.” Het was alvast hoopgevend dat de Israëlische international Omer Golan tijdens zijn invalbeurt scherp voor de dag kwam, maar hij stuitte op een weergaloze Silvio Proto.

Mathijssen oogt bijzonder fris en ontspannen. Hij lijkt haast opgelucht om net als in het verleden bij Charleroi en STVV weer wat in de luwte te werken. Weg is het provocerende trekje dat hij tentoonspreidde bij Club Brugge. Mathijssen weet bovendien dat zijn assistent Freddy Heirman een perfecte uitvoerder is. Ook de rol van Willy Reynders, de gouwgenoot die Mathijssen indertijd naar Stayen haalde, wordt cruciaal. Hij moet een sleutelfunctie vervullen binnen de constellatie die werd uitgezet door voorzitter Lambrecht. Reynders moet observeren en informeren; hij moet hét aanspreekpunt worden tussen spelers, technische staf en directie. Hij waarschuwde Mathijssen er alvast voor om nooit meteen na de wedstrijd de voorzitter en zijn rechterhand Willy Verhoost op te gaan zoeken, want op zulke momenten zijn beiden nog te emotioneel.

In het Constant Vanden Stockstadion werd duidelijk naar welk soort voetbal Mathijssen streeft: vrijuit, zonder complexen én met veel dadendrang. Combinatiespel over de grond is de bedoeling, met voetbal in maximaal twee tijden en veel diepgang op de flanken. Hij vraagt van zijn spelers vooral betrokkenheid, engagement, overtuiging én de wil om te winnen. Van Mathijssen wordt verlangd dat hij de discipline en de trainingsintensiteit verhoogt en met zijn kennis van de Belgische competitie Lokeren OV zo snel mogelijk uit de gevarenzone loodst. Komend weekend moet KV Kortrijk, de werkgever van ex-succescoach Georges Leekens, daarvan het eerste slachtoffer worden.

door frédéric vanheule

Het provocerende trekje van Mathijssen is verdwenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier