Foppe de Haan hoopt op mooi afscheid bij Heerenveen.

Foppe de Haan is bezig aan zijn laatste seizoen als hoofdtrainer van Heerenveen, zo werd bekend op de persdag. De Haan staat al sinds 1992 aan het roer bij de club en is daarmee de langst zittende oefenmeester in het Nederlandse betaalde voetbal. “Er is naast het voetbal meer in het leven. Daar wil ik meer inhoud aan gaan geven”, legde hij de reden van zijn beslissing uit. Voorzitter Riemer van der Velde betreurt, maar accepteert het besluit van de zestigjarige Fries.

De Haan stond afgelopen seizoen na de slechte opening van Heerenveen flink onder druk. Een vertrek leek niet uitgesloten. Hij bleef echter aan en na de winterstop krabbelden de Friezen weer op. Ook al is er een leven buiten het voetbal, toch is er van een definitief afscheid in de zomer van 2004 nog geen sprake. De Haan wil bij de Friese club betrokken blijven. In welke hoedanigheid, weet hij nog niet.

Heerenveen verliest dus vanaf volgend seizoen zijn standbeeld van vlees en bloed. “Heel egoïstisch : ik wil meer vrije tijd”, verklaarde De Haan in VI zijn nakende afscheid. Maar voor het zover is, wil hij nog eens de Amstel Cup. “Ik wil mijn laatste seizoen heel intensief beleven. Nog een jaar eens alles uitslepen. We hebben een goede groep met zeer veel voetballend vermogen. Als het al mogelijk is, wil ik er nog scherper en alerter bovenop zitten. Elke dag moet je het goed willen doen. Dat geldt zeker voor de spelers. Als dat gebeurt, kan het een heel leuk einde betekenen. Wat zou ik dolgraag eens de Amstel Cup winnen. We zijn er met een finale twee keer heel dichtbij geweest. In 1997 tegen Roda JC hadden we hem moeten winnen. Die beker zou een mooie en vooral ook tastbare hoofdprijs zijn”, liet de ervaren rot weten.

Zelfs kwalificatie voor de Uefacup behoort nog tot de mogelijkheden, want Heerenveen kent een uiterst succesvol parcours in de Intertotobeker. Onder aanvoering van een enorm gedreven Richard Knopper (ex-Ajax), goaltjesdief en rustpunt Gerald Sibon (oud-ploegmaat van Gilles De Bilde bij Sheffield Wednesday) en intelligente middenvelder Mika Väyrynen – in navolging van Jon Dahl Tomasson en Ruud van Nistelrooy klaar voor een overstap naar een topclub – werd in de heenwedstrijd van de halve finale afstand genomen van het Sloveense Koper.

ALFRED SCHREUDER (30) keerde na tien jaar terug naar Rotterdam-Zuid. De NAC-middenvelder tekende bij Feyenoord, waar hij de leemte die Brett Emerton en Paul Bosvelt lieten, moet opvullen. JACK DE GIER keerde terug bij NEC, waar hij zich met commerciële zaken zal gaan bezighouden. AJAX nam de Roemeense buitenspeler Nicolae Mitea (18) voor twee jaar over van Dinamo Boekarest. RICHARD WITSCHGE, die al zijn overschrijving aanvroeg naar de amateurs van ADO’20 waar zijn broer Rob Witschge trainer is, kreeg een aanbieding van NAC. JAN VAN HALST (34) werd aangesteld als commercieel medewerker van FC Twente. MATEJA KEZMAN sloeg een aanbieding van het Engelse Tottenham af. De Servische spits liet weten dat hij prijzen wil winnen en bij Manchester United aan de zijde wenst te spelen van Ruud van Nistelrooy. FC GRONINGEN presenteerde met computerbedrijf Centric een nieuwe hoofdsponsor. Vanaf 1 september wordt Ed Zijp (65) de nieuwe voorzitter. De huidige vice-preses is de opvolger van Jaap van der Linde, die na vier jaar afscheid neemt van het Oosterpark. Onder leiding van Van der Linde kwam het nieuwe stadion van FC Groningen, de Euroborg, tot stand. Dat onderkomen wordt over twee jaar opgeleverd. NIKOS MACHLAS verbrak zijn contract bij Ajax en tekende bij Iraklis Saloniki.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier