DOOR JAN HAUSPIE

Nu Leuven zeker is van een tweede opeenvolgende seizoen voetbal in de Jupiler Pro League – een primeur voor de universiteitsstad – is de wil om door te groeien groot bij zowel OHL als het stadsbestuur. OHL-voorzitter Jan Callewaert: “Gent is de cultuurstad van Vlaanderen, Antwerpen van de mode en Kortrijk profileert zich als stad van het design. Leuven moet de topsporthoofdstad van Vlaanderen worden!” Els Van Hoof, Leuvens schepen van Sport: “OHL heeft iets losgemaakt. We gaan van dit momentum gebruikmaken. Met FaBeR beschikken we over een enorme rijkdom die vrij uniek is voor Vlaanderen. We gaan die expertise nog meer ter beschikking stellen van onze topclubs, wetende dat zij vragende partij zijn.”

FaBeR is de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen aan de KU Leuven, met de professoren Werner Helsen en Peter Hespel als bekendste namen. Een eerste stap naar samenwerking werd in november 2011 gezet. Het stadsbestuur en de universiteit creëerden toen het Topsportplatform. Dat overlegorgaan moet uitmonden in een expertisecentrum waarin kennis wordt uitgewisseld tussen de Leuvense topsportclubs. Voorlopig zijn OHL (voetbal), Leuven Bears (basketbal), Haasrode Leuven (volleybal), Hockey Club Leuven (hockey) en Daring Club Leuven (atletiek) de trekkers. Van Hoof: “We willen een win-winsituatie creëren rond topsport.”

Callewaert denkt zelfs luidop aan een samensmelting tot één grote Leuvense omnisportclub, naar het voorbeeld van Barcelona en Real Madrid. In zo’n constructie zouden de verschillende sportafdelingen onder een gemeenschappelijke koepelorganisatie actief zijn. Ook schepen Van Hoof ziet mogelijkheden: “Je zou tot een uitwisseling van abonnementen kunnen komen, de ticketverkoop centraal organiseren, samen aan sponsorwerving doen. Bovendien kan je onder één naam en met één logo naar buiten treden. Dat zou een bijkomende uitstraling aan Leuven geven.”

Volgende maand plant het Topsportplatform een werkbezoek aan Eindhoven. Tot 2004 maakte voetbalclub PSV van Leuvenaar Dries Mertens deel uit van de Federatie van Philips Sport Verenigingen. Daarin zat een twintigtal sporten, waaronder de zwemclub van drievoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband. Van Hoof: “We zitten nog in de exploratiefase. In het Topsportplatform zitten allemaal mensen van een redelijk niveau, zoals Bart De Smet(CEO van verzekeringsmaatschappij Ageas en investeerder bij OHL, nvdr). Die zijn niet van plan hun tijd te verliezen in een praatbarak. Op dit niveau kent iedereen iedereen in Leuven. Het is dus zeker de bedoeling om tot concrete samenwerkingsverbanden te komen.”

door jan hauspie

“Leuven moet de topsporthoofdstad van Vlaanderen worden!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier