Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Op 17 en 26 maart speelt Cercle Brugge tegen SV Roeselare voor een plaats in de finale van de Cofidis Cup en in de Jupiler Pro League behoudt het na een 21 op 24 een waterkans op play-off 1. Het is opmerkelijk. Met Kerstmis stond Cercle op twee na laatste en toen Frans Schotte zei dat er voor Glen De Boeck een nieuw contract tot 2014 klaarlag, kon ook binnen de vereniging niet iedereen volgen. Sindsdien won Cercle zeven van zijn acht competitiewedstrijden en schakelde het in de beker Zulte Waregem en Anderlecht uit. De voorzitter twijfelde nooit. “Hoe meer kritiek er kwam van een aantal mensen binnen en buiten het bestuur, hoe meer ik keek naar zijn manier van werken en hoe meer ik overtuigd was dat hij goed werkte”, zegt hij. “Het is niet altijd gemakkelijk om tegen de vox populi in te gaan, maar als ik als voorzitter een rol te spelen heb, dan is het deze: als ik overtuigd ben van mijn gelijk, zij die niet overtuigd zijn, zelfs al is het de meerderheid, te overtuigen.

“Bij sommige mensen kreeg het vertrouwen in De Boeck een deuk toen hij is beginnen te praten met Genk op een moment dat hij met ons initiële gesprekken voerde over een nieuw contract. Dan weet je als trainer: de dag dat de resultaten tegenvallen, al is het mede door blessurelast, heb je prijs. Maar hij is een man die van ’s ochtends tot ’s avonds met voetbal en met Cercle bezig is. Na een thuiswedstrijd moet je hem één tot twee uur met rust laten, want dan zit hij in zijn bureau beelden te bekijken en analyses te maken. Wie al bij andere clubs speelde en andere trainers meemaakte, zegt dat hij schitterend werk levert. We nodigden hem uit op een beheerraad en als een grote meneer zei hij: ‘Het is niet omdat we nu wat weinig punten tellen dat we elkaar niet meer moeten vertrouwen.’ Kijk, toen we als vierde eindigden, was er een hype, maar eigen aan een hype is dat het tijdelijk is. Nu zitten we weer in een tamelijk realistische situatie.”

Het nieuwe contract tot 2014 is rond. “Er is nu ook een evenwaardigheid tussen de clausules voor als hij opstapt en voor als wij hem ontslaan”, zegt Schotte. “De ambitie is om niet te stoppen onderweg, maar we zijn niet naïef: De Boeck is een van de competentste trainers en de competentste jonge trainer in eerste, zijn toekomst oogt mooi en mogelijks komt er een aanbieding vóór 2014. We zullen zijn carrière niet barreren, maar desgevallend zullen we elkaar correct behandeld hebben en dat is uiteindelijk de ambitie van de overeenkomst.” S

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Eigen aan een hype is dat hij tijdelijk is.’ Frans Schotte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier