De onzekerheid over de uitslag, wat de aantrekkingskracht van alle sportgebeurtenissen bepaalt, was in alle wedstrijden vrijwel tot de laatste seconde aanwezig. Essentiële vraag is nu of de Uefa en de clubs daarmee rekening zullen houden. Anders gezegd : wordt het KO-systeem volledig of gedeeltelijk weer in voege gebracht. Vermoedelijk niet. Zelfs als alle 128 landskampioenen en gelijkgestelden samen in de herfst aan de competitie beginnen, zou dat voor de twee finalisten maar 14 wedstrijden betekenen. Die twee zouden daar vermoedelijk wel vrede mee nemen, maar niet alle anderen, waarvan er in de huidige formule nu al 16 zeker zijn van 12 wedstrijden en 8 van 14.

De Europese topclubs, die nu al voortdurend in de drukkingsgroep G14 beraadslagen over de manier waarop er meer geld kan gehaald worden uit recettes, sponsoring en vooral tv-geleden, zullen nooit de minste toegeving doen. De trainers, die minder wedstrijden willen om hun zwaar belaste spelers wat te sparen, zullen weer bot vangen. En om de toeschouwers die levendigere wedstrijden willen, gaan ze zich bij de G14 of vermoedelijk ook bij de Uefa niet te druk maken.

Maar goed, dat is toekomstmuziek. Wat het vonnis van de halve finales van deze Champions League ook moge zijn, nu al kan gesteld worden dat de ploeg van het jaar Bayer Leverkusen is. Bayer speelt gemiddeld voor voor maximum 25.00 toeschouwers. Een peulschil in vergelijking met de reuzestadions van de buren Schalke en Borussia Dortmund, maar Bayer staat wel slechts een paar gewonnen wedstrijden af van de titel in de Bundesliga.

De middelmatige voetballer die trainer Klaus Toppmöller bij vooral FC Kaiserslautern was, heeft – zoals dat vaak met bescheiden spelers gebeurt – zijn team ontwikkelt tot een constructief, collectief en aantrekkelijk voetballend geheel. Dat heeft nu zijn hoogtepunt bereikt. Maar – zoals ook dàt vaker gebeurt – zal hij niet heel lang de vruchten van zijn werk mogen oogsten. Spelmaker en begenadigd afwerker Michael Ballack is al door Bayern München aan de haak geslagen. Bayern heeft bovendien ook zijn oog laten vallen op de hard werkende, heel vaardige Braziliaan Zé Roberto. Ook de bij International Porto Allegre als tweede categorie beschouwde verdediger Lucio, de gladde Duitse Turk Bastürk en de Zwitserse Duitser Oliver Neuville laten niemand onverschillig.

Bayer Leverkussen legde vorige week de zwakke punten in het systeem van het alles behalve op z’n Frans voetballende FC Liverpool van Gérard Houiller bloot gelegd. De voorzichtige Reds hadden in hun 6 uitwedstrijden slechts 2 goals toegestaan. Het werden er nu 4 en het hadden er ook 8 kunnen zijn. Of Bayer nu de finale gaat halen ten koste van Man United, is al even speculatief als de kansen afwegen van Barcelona tegen Real Madrid. Het zal eerder andersom zijn, vrezen we. Dan zou Alex Ferguson zijn droom kunnen verwezenlijken : thuis in Glasgow de finale van de Champions League spelen tegen Real Madrid, dat zich meteen geen mooiere viering van zijn 100-jarig bestaan kan inbeelden.

door Mick Michels,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier