Francesco Totti blijft minstens tot 2010 bij AS Roma voetballen.

Vorige week maandag keek Italië op toen Francesco Totti niet geselecteerd werd voor de Squadra Azzurra. De aanvaller gaf toe dat bondscoach Marcello Lippi hem drie dagen eerder zijn beslissing toelichtte : omdat Lippi Totti onvoldoende in vorm vindt. “Totti roep je op om hem te laten spelen of je laat hem thuis. Zo iemand roep je niet op om hem op de bank te zetten”, verklaarde de bondscoach. Eén dag na zijn niet-selectie verlengde Totti bij AS Roma zijn contract tot 2010, met een volgend jaar door de club te lichten optie tot 2011, waarna Totti opgenomen wordt in de technische staf.

Als de 28-jarige kapitein zijn contract uitdoet, zal hij nooit voor een andere club gevoetbald hebben dan die uit zijn geboortestad waar Zdenek Zeman hem op zijn zestiende liet debuteren. Met het nieuwe contract verdient Totti 10,4 miljoen euro per jaar, portretrecht niet inbegrepen. Daarmee wordt hij de tweede best betaalde voetballer in Italië, na Christian Vieri die bij Inter 12 miljoen euro per jaar vangt, maar voor Alessandro Del Piero, die bij Juventus een jaarsalaris van 9,5 miljoen euro heeft. Met dat nieuwe contract is hij de vijfde best betaalde voetballer ter wereld, na het trio David Beckham-Ronaldo-ZinédineZidane van Real Madrid en Vieri.

Met zijn oude contract (7,4 miljoen euro per jaar) stond Totti volgens de salarislijst van France Football op de zeventiende plaats in de wereldranglijst van grootverdieners. Dat Roma zo’n lucratief contract biedt, verbaast enigszins. Vorig jaar raakte bekend dat de financiële situatie van de Romeinen niet zo rooskleurig is. Of AS Roma, dat wel Uefacupvoetbal speelt via de beker maar zich sportief pas op de voorlaatste speeldag redde, aan Totti’s sportieve eisen (een sterke ploeg die meedoet voor de titel) kan voldoen, lijkt twijfelachtig. Vrijdag tekende alvast de Braziliaanse spits Rodrigo Taddei (25), afkomstig van Siena waar hij twee jaar geleden mee naar eerste promoveerde. (GF)

Italië speelde 0-0 uit in Noorwegen en leidt comfortabel met vier punten meer dan de Noren. AC Milan kocht Marek Jankulovski (28) bij Udinese, waar de Tsjechische middenvelder drie jaar voetbalde. Verdedigende middenvelder Giuliano Giannichedda (30) ruilt transfervrij Lazio voor Juventus. Palermo debuteert in de Champions League met een nieuwe trainer : de 54-jarige Luigi Del Neri, in de loop van het seizoen ontslagen bij AS Roma en voorheen trainer bij Chievo en FC Porto, volgt Francesco Guidolin op die na de laatste speeldag zijn vertrek aankondigde. Del Neri is al de dertigste trainer die voorzitter MaurizioZamparini aanwierf sinds hij achttien jaar geleden voorzitter werd, eerst van Venezia, later van Palermo. Zdenek Zeman blijft, ondanks een uitstekend seizoen, geen trainer van Lecce. Hij wordt vervangen door Daniele Arigoni (44) die dit seizoen in eerste klasse debuteerde bij Cagliari. Lazio speelt op 16 juli Intertoto, hoewel het pas op de laatste speeldag het behoud veiligstelde. Messina, dat recht had op dat ticket, kreeg geen Europese licentie omdat het stadion niet voldoet en gaat niet in beroep tegen die beslissing. Lazio zoekt wel een opvolger voor trainer GiuseppePapa- dopulo, die voor nieuwjaar werd ingehaald maar opstapt omdat het niet klikt met enkele toonaangevende spelers. Fiorentina presenteerde maandag de nieuwe trainer. Cesare Prandelli zou vorig jaar AS Roma coachen, maar deed dat niet om zijn vrouw die ernstig ziek was een jaar bij te staan. (GF)

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier