De Britse tweevoudige wereldkampioen in de F1 blijft tot 2018 verbonden aan Mercedes en kan daarbij rekenen op een vorstelijk salaris van naar verluidt 45 miljoen euro per jaar.

Je nieuwe contract neemt 180 pagina’s in beslag, inclusief 120 premies voor zeges en titels. Blijkbaar bestudeerde je elk detail heel grondig?

“Ik lees gewoon elke overeenkomst die ik onderteken bijzonder nauwgezet, zelfs als het om een huurauto gaat. Alles probeer ik te doorgronden, ook al kost het me tijd. Ik wil graag goed weten waar ik aan begin.”

Jouw baas Niki Lauda ergert zich ongelofelijk aan de nieuwsgierigheid waarmee er wordt gehengeld naar je nieuwe salaris. Een delicaat thema?

“Die modaliteiten zijn toch niet relevant voor de buitenwereld. Waarom zouden ze dat trouwens zijn? Het heeft allemaal maar negatieve bijwerkingen. Ik ken veel mensen die ongelofelijk hard werken, maar daarvoor weinig geld ontvangen. Dat vergelijken met het inkomen van succesvolle sporters of personen die veel verdienen, kan enkel maar iets negatiefs teweegbrengen.”

Je geldt een beetje als de stiefzoon van McLarenchef Ron Dennis, in wiens team je in 2007 debuteerde. Toch zeg je een adoptiekind van de Mercedesfamilie te zijn. Wat bedoel je daarmee?

“Mercedes ondersteunt me financieel sinds mijn dertiende. De meeste van de jongens tegen wie ik toen reed, kenden geen geldzorgen. Mijn vader en ik hadden geen poen. Ik zou nooit in de formule 1 zijn geraakt zonder Mercedes. Wij vonden het geld niet, onafhankelijk van de vraag of ik toen wel de beste was. Ik ben hen dus zeer dankbaar voor het vertrouwen en de constante loyaliteit.”

Waarom voerde je ditmaal zelf de contractonderhandelingen?

“Het is niet eenvoudig om zoiets aan andere mensen over te laten. Alleen ik weet wat er leeft in het diepst van mijn hart. Vroeger was het mijn vader die alles regelde. Ik wist dat hij altijd in mijn belang handelde. Hetzelfde zou ik voor hem doen of – op een dag – misschien ook voor mijn eigen kind. Wanneer er iemand in het spel komt om er geld aan te verdienen, dan ligt dat toch anders.”

Je wil graag je eigen dromen en die van het team overtreffen. Denk je dan aan een gouden tijdperk, hetgeen in het verleden ook lukte voor legendes als Fangio, Senna en Michael Schumacher?

“Het zorgt wel voor een extra push, het vertrouwen dat ik nu voel. Onze betrachting is en blijft altijd dezelfde: resultaten behalen.”

DOOR ANNO HECKER

“Ik lees elke overeenkomst die ik onderteken bijzonder nauwgezet, zelfs als het om een huurauto gaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier