Zaterdagmiddag waren ze bij Zulte Waregem not amused toen Mbaye Leye een paar uur voor de wedstrijd tegen KV Mechelen aangaf dat hij niet wilde spelen, tenzij de club zijn vrijgave garandeerde. Zoniet zou hij de wet van ’78 inroepen en vertrekken. Uiteindelijk speelde Leye toch, zonder vrijgave.

De Senegalees had zaterdagmiddag al een persoonlijke overeenkomst bereikt met AA Gent en maandagmiddag volgde een akkoord tussen de twee clubs. Leye verhuisde voor 4,5 seizoenen naar Gent. Pas afgelopen donderdag had AA Gent zich gemeld, toen het zag dat Leye niet naar Rubin Kazan of naar Club Brugge zou gaan. Vrijdag sprak Genttrainer Michel Preud’homme met de speler.

Bij Zulte Waregem was men niet te spreken over het gedrag van Kazan en Club, die met de speler praatten voor ze de club hadden ingelicht (Leye had nog een jaar contract). Beide clubs informeerden nadien wel bij clubmanager Vincent Mannaert, maar een officieel bod deden ze niet.

Leye besliste niet in te gaan op het riante aanbod uit Rusland. “Ook al kon ik daar twee miljoen euro netto verdienen in vier jaar. Ik wilde in België blijven. Het ging me niet om geld, ik maakte een sportieve keuze en had geen goed gevoel bij een Russische club.” Het voorstel van Club Brugge beviel hem niet. “Als een grote club die in crisis verkeert een nieuwe spits wil, moet het daar ook middelen voor vrijmaken. Als men me geen goed voorstel doet, hoef ik dat niet te accepteren.” Gentmanager Michel Louwagie: “Eigenlijk hadden wij Leye op het oog voor na het seizoen, maar toen we merkten dat hij liever nu weg wilde en dat de andere clubs niet tot een akkoord kwamen, namen we contact op. Moeilijk was dat niet: we leenden Ernest Nfor uit aan Zulte Waregem (afgelopen maandag werd Nfor voor 4,5 seizoenen verkocht aan Zulte Waregem, nvdr) en gingen ervan uit dat Dominic Foley naar Waregem zou gaan. Maar Foley wilde absoluut een contract voor 3,5 jaar en dat kreeg hij daar niet.”

Assistent-trainer Stan van den Buijs geeft toe dat Gent Leye al langer volgde. Bij Gent zal Leye minder ruimte krijgen dan bij Waregem, voorspelt Luc Dhaenens, die Leye naar Zulte Waregem haalde en nu voor Gent scout. “Hij zal hier ook al eens op de bank belanden.”

Zulte Waregem dat na het vertrek van Leye en Danijel Subotic met Ernst Nfor en Janis Coppin nog twee spitsen in de kern overhield, forceerde dan maar twee transfers die normaal voor na het seizoen voorzien waren: die van de Estse spits en 19-voudige international Tarmo Neemelo (26) en de Finse flankspeler Eetu Muinonen (22), beiden van de Finse eersteklasser MyPa.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier