…samen met de Rode Duivels de zege in Kroatië vieren in de discotheek.

Het is zaterdagavond, zo ongeveer 24 uur na de uitzege in de regen van Zagreb. Tijd voor ontspanning voor de Rode Duivels. Amper zijn ze van de landingsbaan in Zaventem weg of Gillet, Fellaini, Hazard, Defour en Lukaku zijn al aan het feesten in de Havana Club in Brussel, en later in de Spirito, steeds in de hoofdstad. Maar al een paar dagen circuleert het gerucht dat ze in geval van kwalificatie ook zullen feesten in de Fiesta Club in Luik, op een boogscheut van de Academie Louis-Dreyfus.

“Zonder hemd komt u er niet in”, zegt een portier met nors gezicht. Maar het lukt toch. Zonder hemd.

Binnen lijkt iedereen op de hoogte dat hier een paar Rode Duivels verwacht worden. Ongeveer de helft van de mannelijke aanwezigen is getooid met het recente kapsel van Steven Defour. Of het moet zijn dat het een nieuwe modetrend betreft, die ons om een of andere reden ontgaan is.

Amper is er de tijd om aan de bar wat te gaan drinken, of daar verschijnt op het podium van de deejay een bekend gezicht: de vroegere aanvoerder van de Rode Duivels. “Zijn we klaar om naar Brazilië te vertrekken?”, wil de dj van de aanwezigen weten, terwijl hij natuurlijk het antwoord al kent: “We hadden het u beloofd, hier zijn ze dan: de Red Devils, les Diables Rouges!” Met rood-geel-zwarte brillen vergezellen Axel Witsel en Nacer Chadli Defour in wat al snel uitloopt op een champagnedouche. Terwijl Chadli wat timide op de achtergrond blijft, lijken de twee vroegere boegbeelden van Standard zich helemaal thuis te voelen op een dansvloer. “Zijn hier nog meisjes die vrij zijn?”, lanceert de dj, terwijl Witsel ostentatief de hand aan het oor houdt. Vervolgens gaat de middenvelder van Zenit Sint Petersburg ook nog voluit zingen: “Brazil, lalalalalala!” Het doet een beetje pijn aan de oren, maar de sfeer zit er wel goed in, er wordt zelfs gedanst en geswingd op de Brabançonne, én op het Italiaanse volkslied, want het was vanavond wél toevallig Notte Italiana in de Fiesta Club, met een combinatie van nummers uit de top 50 en klassiekers genre Gigi L’Amoroso.

En dan is het tijd voor een primeur, een echte. Eentje met als onderwerp ‘ik ben zo’n bekende vip dat ik zo veel meisjes als ik wil binnenkrijg in de vipruimte van deze club’. Wie denkt u dat die wedstrijd won? Niet Steven Defour, die nochtans hard zijn best deed, maar wél ex-perschef van Standard en huidig RTBf-journalist Sacha Daout, die hier blijkbaar nog steeds enige bekendheid geniet en aanzien heeft. Het is al bijna zes uur in de ochtend, en het feestje gaat voort.

DOOR GUY VERSTRAETEN – BEELDEN: FIESTA LIÈGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier