Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

In de weer volop aanzwellende gokaffaire kent de schaamteloosheid geen grenzen. Toen het onderzoek vorige week vrijdag in een nieuwe stroomversnelling raakte, zei Gilbert Bodart dat hij in deze zaak niet door het gerecht van Hasselt was ondervraagd maar thuis met zijn kinderen huiswerk zat te maken. Een paar uur later toonden televisiebeelden dat de ex-trainer van La Louvière wel degelijk in het gerechtsgebouw van Hasselt was geweest. Achteraf verschool hij zich op de achterbank van een auto onder een stuk karton.

Gilbert Bodart heeft in deze verderfelijke zaak al lang alle fatsoen verloren. Net zoals alle anderen die eerst een net van leugens rond zich spanden en vervolgens door de mand vielen. Liegen en bedriegen zijn kennelijk het enige nog overblijvende verdedigingsmechanisme. Dat zal ook de komende weken in nog een aantal gevallen duidelijk worden. Als dan inderdaad zou blijken dat Gilbert Bodart de spilfiguur is in de gokaffaire, kan hij onmogelijk nog in de spiegel kijken. Begin februari riep Bodart dat ze zijn kinderen mogen doodschieten als hij iets zou hebben misdaan.

Mensen die zoiets beweren, zijn al lang niet meer in staat helder te denken. Ze hebben ieder gevoel voor werkelijkheid verloren en gaan in een laatste poging om het gezicht te redden de emotionele toer op. Naarmate de gokaffaire escaleert, stapelen de verhalen over bedreigingen, Chinese woedeaanvallen en klem gereden auto’s zich steeds meer op. Zo proberen daders in de rol van slachtoffer te kruipen. Alsof ze op de een of andere manier een excuus moeten vinden voor hun wansmakelijke daden.

Ziek, doodziek word je van al die hypocriete toestanden, van al die groteske ontkenningen, van al degenen die dreigen met een proces omdat hun naam wordt besmeurd, terwijl ze haast verzuipen in een poel van ellende en worden verpletterd onder een zware bewijslast. Hoe kunnen mensen die iedereen zo hebben belazerd nog in het reine komen met zichzelf, zelfs dan als hun normen al lang zijn vervaagd ? Intussen blijven krachtige signalen van hogerhand uit. Dat het Belgische voetbal een aantal littekens uit het verleden met zich meedraagt, speelt hierin ongetwijfeld een rol. Figuren en clubs die zelf ooit in opspraak kwamen, kunnen anderen moeilijk lessen geven.

Het gerecht verdient waardering voor de manier waarop het onderzoek wordt gevoerd. Ronduit teleurstellend was het daarom om Thomas Caers, de nieuwe trainer van Sint-Truiden, afgelopen vrijdag na de 3-0-overwinning tegen Anderlecht te horen beweren dat dit wel een antwoord was op hetgeen ze de club hadden aangedaan. Caers moet weten dat het gerecht nooit zomaar spelers meeneemt voor ondervraging. Juist een jonge, beginnende trainer dient een voorstander te zijn van een nieuwe moraliteit in de voetbalwereld, ook als hem dat in de voorbereiding van een wedstrijd slecht uitkomt.

Te lang is in de voetbalsport een aantal wantoestanden onder de mat geveegd. Gemeenschappelijke belangen en wankele structuren verhinderden een politiek van krachtdadigheid. Velen konden ongehinderd glibberige paden bewandelen. Zo werd ook deze wereld steeds meer een afzetgebied voor malafide personen.

In de schaduw van deze maffiose toestanden probeert de competitie een gebrek aan kwaliteit te compenseren door een grote spankracht. Anderlecht gleed afgelopen vrijdag op een pijnlijke manier uit in Sint-Truiden en schiep nauwelijks een kans. Steeds duidelijker blijkt in deze competitie dat topclubs niet meer in staat zijn zelf het spel te maken. Club Brugge beet zich zaterdagavond de tanden stuk op een taai Sporting Charleroi en Standard blijft constant naar het wapen van de lange bal grijpen om in de zestien meter te raken. Het combinerend vermogen om verdedigingslinies op te rollen ontbreekt kennelijk overal.

Dat leidt tot een nooit gezien puntenverlies. Leider Club Brugge telde vorig seizoen na 26 competitiewedstrijden 64 punten. Dat zijn er twaalf meer dan Anderlecht, het huidige nummer één. Forse verschillen in de budgetten zijn nauwelijks af te lezen in de resultaten. Bij Zulte Waregem, het nummer vier in de competitie, gaat trainer Francky Dury volgend seizoen halftijds aan de slag.

jACQUES SYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier