De brede glimlach en de ontspannen reacties bij de bestuurders van Lierse na de wedstrijd in Eupen maakten al duidelijk dat ze in Lier best tevreden waren met een punt dat de status-quo onderin bevestigt. Sinds Eric Van Meir over nam, won Lierse nog maar één keer, maar het verloor ook nog maar één match, terwijl onder Aimé Anthuenis zes van de zeven matchen verloren gingen. Wat er veranderd is onder Van Meir, zegt Tomasz Radzinski, is “dat Lierse nu punten pakt en dat vertrouwen geeft. Spelers durven nu de bal vragen, tevoren stopte iedereen zich weg.” Vooral de doelpuntenbalans onder Van Meir oogt beter (vijf gemaakt in zes matchen, vijf tegen) dan onder zijn voorganger, toen Lierse in zeven wedstrijden ook maar zes keer scoorde, maar er wel zestien tegen kreeg.

Van Meir, zeggen de spelers, zorgt voor duidelijkheid (geen vreemde positiewissels meer), wil dat er gecombineerd wordt (geen lange bal meer), geeft meer tactische trainingen en durft ingrijpen. Het overkwam eerder Wesley Sonck en zaterdag Joeri Dequevy (naar de tribune). Bij vlagen wordt er beter gespeeld, maar het mooie voetbal en de hoge ambities (top zes) worden even terzijde geschoven. “Dit jaar een goed seizoen maken betekent: niet degraderen”, zegt CEO Neel De Ceulaer. “De rest zien we dan volgend seizoen wel.” De Ceulaer stelt vast dat steeds meer spelers het niveau van eerste klasse oppikken. Zou dat ook niet gebeurd zijn als Anthuenis was gebleven? Daar heeft de CEO zijn twijfels over. “Sommige bepalende spelers zagen het van meet af aan niet zitten om met An-thuenis in eerste klasse te starten”, biecht De Ceulaer op. “We hebben daar akte van genomen, maar na overleg toch beslist om met hem door te gaan. Als de resultaten waren gevolgd, was dat gemor uitgestorven. Zijn de resultaten er niet, dan wordt die morrende groep steeds groter. Misschien was het een vergissing van ons, om tegen die spelers in te gaan.”

Met Nieuwjaar hoopt Lierse een paar kernspelers aan Turnhout te kunnen uitlenen. In afwachting houdt het één oog op de bekercompetitie. “De beker is geen hoofddoel, maar wel de kortste weg naar Europees voetbal”, zegt De Ceulaer. “Nog één keer winnen en we zitten in de kwartfinales. Dan kan het snel gaan, en heb je kans op een paar goeie recettes.”

DOOR GEERT FOUTRÉ

‘Sommige bepalende spelers zagen het niet zitten om met Anthuenis in eerste klasse te starten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier