Lierse wil in de winter-mercato de loonlast verlichten.

Momenteel praat Lierse-CEO Jesse De Preter met de spelers die dit seizoen einde contract zijn. Voor topschutter Mohamed Elgabas wordt de optie op een bijkomend jaar gelicht. “Tenzij er een waanzinnig interessant bod komt”, zegt De Preter. Verder probeert hij een aantal spelers die met een zwaar contract te zeer op het budget wegen te overtuigen om al in januari te vertrekken. De uitzondering is Gonzague Vandooren die, omdat Lierse krap zit op de linkerflank, niet weg mag in januari.

Met targetman Peter Kovacs en Wesley Sonck – twee zware contracten – heeft De Preter al gepraat. “Die gaan hun mooie contract alleen maar opgeven voor een interessante aanbieding waarbij ze misschien minder verdienen, maar waar ze een contract voor 18 tot 30 maanden krijgen in plaats van zes maanden.” Targetspits Kovacs, die dit seizoen niet verder komt dan korte invalbeurten, staat niet afkerig tegenover een terugkeer naar Noorwegen, waar hij voorheen voetbalde. Gezien de Noorse competitie in maart start, zou het geen nadeel zijn om al in januari te gaan. Voor Wesley Sonck wordt een oplossing gezocht. “Met als deadline twee minuten voor middernacht op 31 januari. Jurgen Cavens verdient het om in de kern te blijven, maar er zijn wel twee tweedeklassers in hem geïnteresseerd.”

Naar Eiji Kawashima informeerden twee clubs (één uit de Italiaanse Serie A en één uit de Engelse Premier League) rechtstreeks bij Lierse. Kawashima wil graag naar Engeland of Italië en mag weg. In dat geval wil Lierse een ervaren keeper die met een plaats op de bank kan leven, want de club wil dan voluit de kaart trekken van eigen jongeren Nathan Goris (21) en Matz Sels (19), zegt De Preter: “Als Genk kampioen kan worden met een jonge keeper, waarom zouden wij dan geen vertrouwen geven aan twee zulke talenten?” Nieuwe spelers komen er alleen als anderen de club verlaten en er posities niet meer bezet zijn. Verzwakt het nu al bedreigde Lierse zichzelf daar niet te zeer mee? Neen, zegt De Preter: “Want wij vinden dat we te laag geklasseerd staan. In juli was de prognose van de technische staf dat we nu tiende of elfde zouden staan. Dat is niet gelukt omdat we zo vaak in de laatste tien minuten punten verloren.” Dat hij daarmee de druk op de trainers verhoogt, ontkent de CEO van Lierse: “Zolang we geen rommelig voetbal gaan spelen wordt de technische staf niet in vraag gesteld.”

DOOR GEERT FOUTRÉ

Naar Kawashima informeerden een Italiaanse en Engelse eersteklasser.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier