Zelden plaatst een club op zijn website een bericht dat ze niet geïnteresseerd zijn in een bepaalde speler. Lierse deed het wél, om aan te geven dat Walter Baseggio niet komt. Directeur Neel De Ceulaer vond het niet kunnen dat de naam van de club gebruikt werd om interesse voor een speler te wekken. “Terwijl we geen moment overwogen hebben om Baseggio te halen.” Dat de club op het supportersforum aangemaand werd om liever een paar verdedigers van Moeskroen te halen, dat begrijpt hij: “We hebben er gecontacteerd, maar ze waren niet geïnteresseerd.”

Komend weekend ontvangt Lierse bij de start van de terugronde FCV Dender, maar halverwege het seizoen is dé concurrent van geel-zwart AS Eupen, dat met gelijke punten mee aan de leiding staat. Vorig jaar dwarsboomde STVV de promotieplannen van Maged Samy, die al twee jaar eige-naar van Lierse is en vanaf het begin aankondigde binnen de vijf jaar naar eerste te willen. Neel De Ceulaer bibbert niet dat het net als vorig jaar weer misloopt. “We zijn tevreden, omdat we ondanks een middelmatige start toch bovenin staan, en bij de fysieke tests beter scoren dan vorig jaar deze tijd.” Dat Lierse met een betere verdediging een straat voorsprong had kunnen hebben in de rangschikking, ontkent De Ceulaer niet. “We scoorden veel, maar lieten ook te veel goals maken.” Dat wijt hij aan de onbeschikbaarheid van de Franse centrale verdediger Julien Tournut, die Lierse afgelopen zomer overnam van Waasland. “Een van de beste verdedigers van tweede klasse, heel kopbalsterk, maar hij is nu pas fit.”

Daarom haalde Lierse bij R Antwerp FC de Nederlander Roel van Hemert weg. “Een verdediger met karakter en leiderscapaciteiten”, zegt De Ceulaer. Samen met een Egyptische belofte wordt Van Hemert de enige aanwinst van Lierse tijdens deze transferperiode.

Van de nieuwkomers was niet alleen Tournut lang uit, ook aanvallers Selemani Ndikumana en Mohamed El Gabas (geblesseerd teruggekeerd van de Egyptische nationale ploeg) en rechtsachter WilliamMensah (voet) kwamen in de heenronde amper in actie.

Door de vele blessures had Lierse vroeger dan verwacht zijn volledige kern van 28 volwaardige profs nodig. Zo ontdekte het nieuwe talent, zoals de 19-jarige Thomas Wils, broer van ex-Liersespeler Stef Wils, nu bij AA Gent. Over de meeste nieuwkomers die wél fit waren, is De Ceulaer tevreden. “Zéér tevreden zijn we over Gunter Thiebaut ook al kwam hij niet vaak in actie. Hij heeft concurrentie van de twee topschutters van vorig jaar. Op de rechterflank is Tim Matthys een vaste waarde.”

Dat Lierse al het derde achtereenvolgende jaar in tweede klasse speelt, heeft het enthousiasme en de beleving rond de club niet aangetast. Fier benadrukt De Ceulaer dat geel-zwart 4675 betalende abonnees heeft. Van het gemiddelde van meer dan 8000 toeschouwers bij de thuiswedstrijden kan de helft van de huidige eersteklassers alleen maar dromen. “Een brouwer zei ons dat wij in het Belgische voetbal bij de drie beste afnemers van bier zijn, eersteklassers inbegrepen.”

Concurrentie voor de titel verwacht De Ceulaer vooral uit Eupen. “Een heel goeie ploeg met veel jonge, maar toch al ervaren spelers, gevormd in de Italiaanse competitie. Zij zijn onze voornaamste concurrent, samen met Bergen en misschien KVSK United. Tubeke had ik daar ook bij genoemd als ze hun topschutter, Perbet, niet hadden verkocht. Vooraf had ik daar ook Dender verwacht, maar zij hebben het moeilijker dan voorzien.”

GEERT FOUTRé

‘Eupen is onze voornaamste concurrent, samen met Bergen en misschien KVSK United.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier