Meteen na de nederlaag op KV Mechelen, waar Lierse zijn minst slechte van de drie competitiewedstrijden afwerkte, karakter en duelkracht toonde, maar voetballend nog steeds niet genoeg liet zien, klampte voorzitter Maged Samy CEO Neel De Ceulaer aan. “Rustig blijven, geen paniek”, was de boodschap van de man die zijn spelers in de voorbereiding verraste met de vraag om dit jaar minstens even goed te doen als STVV vorig jaar en zo te tonen dat hij een betere voorzitter is dan Roland Duchâtelet. Wie toen nog hoopte dat een rustig seizoen in eerste volstond als ambitie, wist meteen waar hij voor stond, al kennen de spelers hun voorzitter en zijn straffe uitspraken onderhand wel. Zonder ambitie bouw je ook geen multinational op.

Op de vraag of Aimé Anthuenis voorlopig trainer blijft, antwoordde Samy meteen na de match op Mechelen: “Nee. Niet voorlopig. Hij blijft het hele seizoen.” In welke functie dat zal zijn, zegde hij er niet bij. De manier waarop het contract van Anthuenis verlengd werd, wekte bij de spelers niet het gevoel dat het bestuur hem de meest geschikte man vond. Eerst werd de Waaslander gevraagd om de Egyptische neo-eersteklasser Wadi Degla te trainen. Pas toen Anthuenis weigerde, kreeg hij een nieuw contract als hoofdtrainer van Lierse. Op dat moment gingen de meesten er al van uit dat Trond Sollied de nieuwe trainer op het Lisp zou worden.

Een bijkomende domper was de desastreuze competitiestart. De openingswedstrijd tegen Sint-Truiden, dat niet zo veel meer talent in huis heeft, legde het probleem van geel-zwart bloot. Terwijl STVV goed samenspeelde en vlot de bal liet rondgaan, liepen bij Lierse elf eilandjes. Ook tegen KV Mechelen hanteerden de spelers bij voorkeur de lange bal en was er van combinaties weinig te zien. Voorin moet Tomasz Radzinski stilaan een stijve nek krijgen. De vraag wanneer de automatismen waar men al maanden op traint eindelijk te zien zullen zijn in een wedstrijd, deed kapitein Jurgen Cavens zaterdag schrikken. “Goeie vraag”, was het veelzeggende antwoord.

Maar het allerbelangrijkste is dat Anthuenis zaterdag tegen Kortrijk punten pakt, want daarna ontmoet Lierse Genk en Gent. Voor de wedstrijd tegen Kortrijk kan de trainer rekenen op nog twee nieuwe spelers.

Drie weken nadat het een persoonlijk akkoord afsloot met Benjamin Nicaise, belandt de Franse middenvelder toch op het Lisp, samen met de Zuid-Afrikaanse linkermiddenvelder Daylon Claasen (20, behorend tot de Zuid-Afrikaanse WK-preselectie en onlangs nog testend op het Lisp). Anderhalve week voor de competitiestart zou Lierse Nicaise aan de kern toevoegen, maar toen Standard nog een flinke transfersom vroeg, haakte het af. Op aandringen van trainer w Aimé Anthuenis die Nicaise absoluut wou, betaalde Lierse vorige week dan toch een transfersom, zij het minder dan eerst gevraagd.

Bij die twee nieuwe spelers, nummers 28 en 29 van de kern, blijft het niet. Deze week ondergaat ook de Angolese linksachter en international Sebastião Gilberto (27, komend van het Egyptische Al Ahly) medische testen. Als het nodig is, haalt Lierse nog een speler. Dat kan een centrale verdediger zijn, maar gezien het moeizame scoren wordt nu ook over een spits nagedacht. Haalt Lierse straks nog Wesley Sonck? CEO Neel De Ceulaer: “Mocht Sonck willen komen, hij zou welkom zijn. Maar wil die niet alleen voor topclubs spelen?”

GEERT FOUTRé

‘Mocht Sonck willen komen, hij zou welkom zijn.’ Neel De Ceulaer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier