Morgen/donderdag om vijf uur spreekt de voetbalbond zich uit over de mogelijke betrokkenheid van Lierse als club bij de zaak- Ye. Het bestuur heeft alvast in die afloop een goed oog. Als Lierse zich ook op het veld herpakt, dan kunnen de Liersefans echt de ellende van het afgelopen seizoen van zich af drinken, met de beloofde vijftig gratis vaten bier bij een goeie afloop.

De supporters reageerden veeleer terughoudend toen die belofte vorige donderdag werd omgeroepen : sinds anderhalve week serveert men op Lierse namelijk Heineken. Een primeur voor België, waar aanvankelijk enkel de Nederlandse trainer René Trost blij mee was. Hoofdsponsor wordt Heineken niet. Daarvoor onderhandelt de club met een paar andere kandidaten.

Onderhandelen moet Lierse ook met spelers die het wil houden of aantrekken. Wat Lierse afgelopen week tegen United en Hamme op de mat legde, was te weinig voor de eerste klasse. Niet onlogisch : United beschikte op het veld over ongeveer drie keer meer eersteklasse-ervaring dan de thuisploeg, van wie slechts vier spelers ( Snoeckx, Wils, Imschoot en Vandenbroeck) een jaar of langer onafgebroken op het hoogste niveau voetbalden. Lierse won wel. Misschien hadden de talrijke ex-oudgedienden in eerste bij United meer zin in nog een jaar in tweede dan zichzelf overbodig te maken bij promotie.

Qua entourage en uitstraling hoort Lierse in de eerste klasse. Wat de toeschouwersaantallen betreft, deden afgelopen seizoen slechts zeven eersteklassers beter dan een gemiddelde van 6600 kijkers, maar ook op een doordeweekse donderdagavond lokte geel-zwart in volle avondfile nog 6400 kijkers. Zondag werd het halve stadion van Hamme gereserveerd voor de bezoekende aanhang, terwijl Belgacom enkel de eindrondewedstrijden van Lierse rechtstreeks uitzendt. De supporters zagen hun ploeg erg zwak voetballen. Na de 2-0-nederlaag zijn er nog verschillende scenario’s mogelijk.

De weinige eersteklasse-ervaring vertrekt na de eindronde. Manager Dany Aras praat al een tijd met Belgen uit de eerste en de tweede klasse om het trio Wils-Imschoot-Dreesen te vervangen. Het aangeworven trio Eberle-De Witte-Ernandes vervangt hen niet. Wat er met Nunes gebeurt, staat nog niet vast. Voor Yakovenko is er belangstelling uit binnen- en buitenland. De Oekraïense belofteninternational ligt nog onder contract. “Bij een goed bod mag hij weg”, aldus Aras. Donderdag bracht makelaar Veljkovic, manager van Mrdja en Andic en huismakelaar in Lokeren, zijn vriend Muslin (die hij vorig jaar naar Lokeren haalde) naar het Lisp. De coach van Lokomotiv Moskou was op bezoek bij zijn zoon, die verkommert bij de invallers van Willem II. Dat Muslin even kwam kijken naar aanvaller Mrdja komt alle betrokken partijen goed uit. Ook Lierse, dat als de spits vertrekt, liefst de prijs nog wat ziet stijgen. “Mrdja”‘, zegt Dany Arras, “willen we houden, maar als er heel veel geld geboden wordt, mag ook hij weg, net als alle anderen. Ons nieuwe scoutingteam onder leiding van Donato Lallo, vindt goeie en betaalbare vervangers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier