Als gekken sprongen spelers en trainers van Lierse in het rond na de eerste seizoenszege. Na zo’n barslechte wedstrijd was er op het eerste zicht weinig reden tot vieren. Maar als Lierse zich straks redt, zal die eerste zege, behaald in een draak van een wedstrijd, cruciaal geweest zijn. Ook dit keer werd achterin een kapitale fout gemaakt, maar werd ze voor één keer niet afgestraft. Het gevolg is dat Lierse voor het eerst dit seizoen geen tegengoal kreeg en de nieuwe trainer Eric Van Meir (42) met vier op zes startte. Van Meir, woensdag in kostuum en zaterdag in trainingspak, zal pas komend weekend knopen moeten doorhakken. Dan zullen voorin Wesley Sonck en Tomasz Radzinski immers weer speelklaar zijn. Wie zal in de spits aantreden naast Peter Kovacs? Die laatste is niet de meest elegant ogende speler, maar wel een vast aanspeelpunt en dodelijk efficiënt met de kop.

Verder gaf Van Meir vertrouwen aan een paar spelers waar Aimé Anthuenis niet echt meer op rekende: de bijna 36-jarige linksback Garry De Graef, vorig jaar nog man van het seizoen voor de fans, en de 21-jarige belofte-internationaal Frédéric Frans. Frans is zelfs de nieuwe kapitein, de zesde al van het seizoen, na Gonzague Vandooren, De Graef, Jurgen Cavens, Benjamin Nicaise en Gunter Thiebaut (die in één week van de basiself naar de tribune verhuisde). Sinds Van Meir overnam, blijft de teller van het aantal spelers dat dit seizoen aan de aftrap kwam, steken op 26. De komende weken wil Lierse de kern afslanken. Wie uit de boot valt, blijft overdag trainen, krijgt midweekwedstrijden om het spelritme te behouden, plus uitzicht om te allen tijde weer overgeheveld te worden naar de kern.

Met de aanstelling van Van Meir tot hoofdtrainer scherpte Lierse het wijgevoel dat heerst op het Lisp nog verder aan. Van Meir belandde als libero bij Lierse in 1996 en werd meteen kampioen met geel-zwart. In 2001 verhuisde hij naar Standard maar keerde meteen na het afsluiten van zijn spelersloopbaan terug naar het Lisp, waar hij vanaf 2003 als hulptrainer werkt, eerst onder Emilio Ferrera, dan met Paul Put, René Trost, Kjetil Rekdal, Herman Helleputte en tot voor kort dus met Aimé Anthuenis.

In een dolgedraaid voetbalwereldje waar trainers en technisch directeurs komen en gaan, is hij bij Lierse omringd door oude bekenden. In zijn laatste jaar als speler voetbalde Van Meir bij Lierse nog met Gonzague Vandooren. Van zijn ploegmaats uit het kampioenselftal staat Jurgen Cavens nog op het veld en zit Yves Serneels nu als T3 op de bank. Kurt Van Dooren speelde in die tijd bij Lierse in het tweede elftal. De clubmanager van het kampioenselftal, Neel De Ceulaer, is nu ceo. De Ceulaer maakte deel uit van het elftal dat in 1972 de legendarische Europese campagne beleefde toen Rosenborg, Leeds en PSV uitgeschakeld werden en enkel AC Milan in de kwartfinales te sterk was. Niemand speelde ooit zo veel wedstrijden voor Lierse (352) als technisch directeur Herman Helleputte.

Met zo veel clubmensen in sturende functies heeft dit Lierse, hoe krasselend ook, veel krediet bij de fans die zich helemaal met de club kunnen identificeren. Best indrukwekkend was de colonne van bijna dertig bussen die zaterdag naar Charleroi reisde. Na vier thuismatchen (waaronder drie toppers) zit Lierse aan een gemiddelde van 10.500 kijkers, met inbegrip van 5000 abonnees en 600 seathouders. Niet slecht voor een ploeg die tot afgelopen zaterdag hekkensluiter was.

GEERT FOUTRé

Met zo veel clubmensen in sturende functies heeft dit Lierse veel krediet bij de fans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier