Dat de trainer van een team dat met 7-0 wint de keeper van de tegenstander uitroept tot man van de match wil wat zeggen. Speelt Eiji Kawashima niet een van de beste matchen van zijn leven, dan heeft Lierse – dat toch aantrad met acht basisspelers die in hun land international zijn of waren – dubbele cijfers aan zijn been. Op de vraag of hij zich in de steek gelaten voelde door zijn spelers moest Eric Van Meir geen seconde nadenken. “Ja. Ik had mij na de vele loftuigingen wel iets anders voorgesteld op het veld. We hebben vandaag niet gezien dat iedereen achter mij stond. Ik hoop dat het de sterkte van Standard was die we zagen, niet de zwakte van Lierse.”

In balbezit is Lierse niet de slechtste ploeg in eerste, maar met een verdediging die niet verdedigt, is elke tegenstoot dodelijk. Tot vorige week incasseerden nog drie eersteklassers meer tegengoals, vandaag heeft Lierse samen met STVV en Charleroi de meest gepasseerde verdediging uit de hoogste klasse. Op andere verdedigers dan die van tegen Standard kan Van Meir in de derby tegen KV Mechelen geen beroep doen. Na de wedstrijd drong hij alvast aan op minstens twee nieuwe centrale verdedigers tijdens de komende mercato nu Frédéric Frans waarschijnlijk out is voor de rest van het seizoen. Ook zijn voorganger Aimé Anthuenis hamerde vanaf dag één op versterking achterin, omdat hij die sector onvoldoende vond voor eerste klasse. Wat er sindsdien bijgehaald is, toonde zich nog geen verbetering van wat er tevoren was. “Er is een reden waarom de jongens die vandaag wel hun kans kregen tevoren niet opgesteld werden”, voegde Van Meir eraan toe. Dat er onvoldoende scherp verdedigd werd – een eufemisme – duidt volgens de trainer, die zich op de persbabbel weer strijdbaar noemde en ook zo overkwam, op “een gebrek aan intelligentie of een tekort aan kwaliteit”.

Eerder in de week had de groep zijn bedenkingen toen het bestuur in een groepsgesprek de mening van elke speler vroeg voor het zijn beslissing meedeelde met betrekking tot een sanctie van Benjamin Nicaise (voor onbepaalde tijd naar de ‘andere’ kern gestuurd). Zoiets bevordert de cohesie in elk geval niet. Helemaal onverwacht was Nicaises vlijmscherpe reactie met een hard interview in de Luikse krant La Meuse. Met die uithaal slaat hij de deur die nog op een (kleine) kier stond zelf helemaal dicht. De andere spelers ergerden zich in het verhaal aan het feit dat hij de zware feiten minimaliseerde en verbaasden zich erover dat hij vier spelers als manipulatoren in de groep aanduidde ( Tomasz Radzinski, Jurgen Cavens, Garry De Graef, Gunter Thiebaut) van wie er maar één (Radzinski) een vaste basisplaats heeft. Wordt de Fransman vooralsnog heropgevist, dan gaan andere spelers steigeren. Het punt is dat Lierse niet zo veel alternatieven heeft op die positie.

door geert foutré

Nicaise slaat de deur helemaal dicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier