Lierse zoekt hulp

Maged Samy: 'Ik sta veel minder ver dan waar ik na tien jaar hoopte te staan.' © belgaimage

Er stroomt niet langer zomaar water van de Nijl in de Nete. Lierse moet zo snel mogelijk zonder hulp van Wadi Degla verder. Wie is geïnteresseerd?

Die vrijdagmiddag in februari poseert Maged Samy goedgemutst voor de foto’s bij het interview dat met hem zal verschijnen naar aanleiding van tien jaar voorzitterschap van SK Lierse en de nakende promotie naar eerste klasse. Hij wil absoluut een foto bij het borstbeeld van Bernard Voorhoof, een van de grootste spelers die Lierse ooit voortbracht, dat in de inkomhal staat. Trots merkt hij op dat hij met zijn tien jaar al de op vier jaar na langst zittende voorzitter van geel-zwart is. ‘Mijn ambitie is hier doorgaan tot ik de langst zittende voorzitter ben’, zegt de 48-jarige koptische christen vol overtuiging. ‘Dat betekent doorgaan tot mijn zestigste.’

Samy gelooft op dat moment nog in het project. Hij legt uit hoe hij het Lisp wil moderniseren en geeft ook aan dat hij de Belgische nationaliteit heeft aangevraagd. Die heeft hij intussen ook verworven.

In het gesprek maakte Maged Samy een openhartige balans van tien jaar België. ‘Er is een groot verschil tussen wat je denkt en wat je hoopt. Ik sta veel minder ver dan waar ik na tien jaar hoopte te staan. Ik heb veel goeie dingen gedaan en veel fouten gemaakt, omdat ik bepaalde zaken niet altijd goed kon inschatten. Af en toe volgde ik het advies van anderen, maar soms moet je in het voetbal gewoon een dictator zijn. Alleen weet je nooit van tevoren wanneer je als voorzitter een democraat moet zijn of gewoon je zin moet doen.’

Een jaar geleden overwoog hij voor het eerst een mogelijk vertrek. Pas in de tweede helft van de laatste wedstrijd, op Virton, ontweek Lierse de val naar het amateurvoetbal. ‘Die laatste tien minuten van de wedstrijd op Virton waren het ergste wat ik in tien jaar Lierse heb meegemaakt. Ik had echt geen plan B. Ik had wel gezegd dat ik zou blijven, maar het was ook mogelijk geweest dat we toen waren vertrokken uit Lier.’

R. Antwerp FC

Tien jaar geleden stevende Lierse na de degradatie naar tweede klasse recht op het failliet af. De algemene vergadering waarop dat faillissement op de agenda stond, werd uitgesteld omdat toenmalig voorzitter Leo Theyskens naar Egypte was afgereisd. Theyskens, die flink wat eigen geld uit de verkoop van het familiebedrijf Arco in de club geïnvesteerd had, belde tot eenieders verbazing dat hij in Egypte een overnemer had gevonden met de steun van de Nederlandse ex-ploegleider in het wiel- rennen, Jan Gisbers.

Zo werd Maged Samy op een doorde- weekse woensdagavondwedstrijd tegen UR Namur door 7000 fans toegejuicht. Die wisten niet dat de Egyptische zakenman bij zijn aankomst in België eerst met een andere club sprak: R. Antwerp FC. ‘Elke zakenman die in voetbal investeert, zal altijd aan Antwerp denken als een mogelijke investering. Alleen… voelde ik me heel verward toen ik na die meeting buitenstapte. Ik had het gevoel dat een en ander niet klopte, dat ik het niet moest doen. Zo belandde ik bij Lierse.’

Aanvankelijk droomde hij van een nieuw, groot stadion en deelname aan de Champions League. Het was de bedoeling topspelers op te leiden met Lierse als springplank. Daartoe richtte hij samen met Jean-Marc Guillou een eigen jeugdacademie op. Die academie leverde talenten af die te weinig geld opbrachten, zodat het project in alle stilte werd stopgezet. ‘Het kostte ons meer dan voorzien, en het bracht veel minder op’, zegt Samy daarover.

Bij zijn aankomst voorspelde hij dat Lierse na tien jaar een machine moest zijn die geld opleverde. Maar de verkoop van onder meer Eiji Kawashima (aan Standard), Dolly Menga (Benfica), Matz Sels (AA Gent) en Hamari Traoré (Stade Reims) ‘leverde niet op wat we verwachtten’.

De voorbije jaren werd twee keer een herkapitalisering doorgevoerd waardoor de leningen die door Wadi Degla waren verstrekt omgezet werden in kapitaal: eerst 25 miljoen euro, in februari van dit jaar nog eens 24 miljoen euro, in totaal dus 49 miljoen. Daardoor is Lierse schuldenvrij. Hoe het voortaan verder moest, gaf Samy in februari duidelijk aan: ‘De enige succesformule om zelfbedruipend te zijn, is het verkopen van spelers.’

Een week na ons gesprek grijpt geel-zwart met 2 op 6 verrassend naast de promotiewedstrijden. In plaats van een feest volgt een kater, en deelname aan play-off 2. Thuis tegen Union voetbalt Lierse voor 1947 betalende toeschouwers. Op de eretribune zit Maged Samy. Wat met het eerder afgenomen interview moet gebeuren? ‘Verbrand het’, zegt hij.

Een paar weken eerder heeft hij, tegen het advies van zijn Belgische adviseurs, trainer Eric Van Meir ontslagen. Eigenlijk mag Samy Van Meir best, maar hij zag geen geschikte T1 in hem, en liet hem alleen als hoofdtrainer aan het seizoen beginnen op aandringen van zijn Belgische entourage. Het maakt dat Van Meir vanaf speeldag één in de vuurlinie staat. Een nederlaag in de eerste competitiewedstrijd tegen Roeselare had hem al de kop gekost, maar Lierse behaalde in blessuretijd een 2-2-gelijkspel. Vervolgens gaat het team op zijn elan door, om op het einde toch met lege handen achter te blijven. Exit Van Meir, waarna Samy, wanneer de onderhandelingen met Peter Maes op niets uitliepen, met Fred Vanderbiest scheep gaat.

Buitenlandse investeerders

De afgelopen weken gonsde het van geruchten over een mogelijke verkoop van Lierse. Om klaarheid te brengen meldde de club donderdagnamiddag dat Wadi Degla en Lierse openstaan voor nieuwe investeerders. ‘Alles mag en niets moet’, zeggen ze bij de club die de afgelopen maanden met zo’n tien (buitenlandse) kandidaat-investeerders sprak. Het mag gaan om een minderheidsparticipatie, maar ook om een meerderheidsparticipatie. ‘Alleen moet Lierse Lierse blijven. Dat is met Wadi Degla afgesproken.’ Dat de Egyptische pond de afgelopen jaren kelderde sinds hij losgekoppeld werd van de dollar, speelt samen met de gemiste promotie mee. Was een euro vijf jaar geleden nog zo’n zeven Egyptische pond waard, dan is één euro nu 19 pond waard. Met andere woorden: elk miljoen dat Wadi Degla krijgt, is in Egypte drie keer zo veel waard, al zou een volledige overname, omdat Wadi Degla eigenaar is van de gronden van het Lisp, niet goedkoop uitvallen.

Bedoeling is komend seizoen het werkingsbudget van zeven naar zes miljoen terug te schroeven. Vijf jaar geleden werkte Lierse nog in een structuur die was gebaseerd op een budget van 15 miljoen. Naast de verkoop van Manuel Benson worden geen andere uitgaande transfers meer verwacht. Doel blijft de promotie naar 1A, met of zonder Maged Samy als voorzitter.

door Geert Foutré – foto Belgaimage

De eerste Belgische club waar Maged Samy mee praatte, was… Antwerp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier