Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

In de periode dat de in het verleden al vaak in omkoopzaken genoemde Staf Blanckaert Lierse benaderde met een voorstel om het aan de titel in de tweede klasse te helpen, had hij contact met Pietro Allatta. Woensdag 3 maart, de dag van de oefeninterland tussen België en Kroatië, hielden beide mannen zich ’s middags samen op aan de bar van het Conrad Hotel in Brussel. Daar zaten toen ook een tiental Rode Duivels en de voltallige staf van bondscoach Dick Advocaat.

“We hebben elkaar daar ontmoet, dat klopt”, bevestigt Allatta vanuit Mauritius, het eiland in de Indische Oceaan waar hij na het gokschandaal met Zhe- yun Ye in 2006 naartoe emigreerde. “We hebben wat gemeenheden uitgewisseld – ‘bonjour’, ‘ça va’. Dat is alles. Verder hebben we het nergens over gehad. We liepen elkaar toevallig tegen het lijf terwijl ik op een vriend zat te wachten. We hebben samen een koffie gedronken. Et voilà, quoi. Ik heb nergens iets mee te maken. Ik heb mijn kledingzaak en leid een rustig leven hier op Mauritius.”

Allatta was destijds een van Ye’s loopjongens en werd toen ook al met Blanckaert gesignaleerd, onder andere bij het verdachte SK Ronse. Hun ontmoeting vorige maand in het Conrad was toevallig, zegt de Italiaan. “Ik met hem samenwerken? Nee, hoor. We hebben wel samen geprobeerd een speler in Italië te plaatsen, maar dat is niet gelukt. Ik heb geen idee wat hij nu doet. Ik wist niet eens dat hij aangehouden was.”

Allatta drukt ook het gerucht de kop in dat hij op het punt zou staan definitief naar België terug te keren. Een rechtszaak vorig jaar tegen hem wegens seksuele intimidatie van twee van zijn verkoopsters zou daartoe de aanleiding zijn. Allatta werd opgepakt, maar kwam vrij op borgtocht. “Ze hebben hun klacht ingetrokken. Er is dus niks meer. Ze wilden geld van mij, dat is alles. Voor je iemand kunt betichten, heb je bewijzen nodig. Die hadden ze niet. Het is er uiteindelijk zelfs op uitgedraaid dat ik klacht heb neergelegd tegen hén. Het raakt me echt niet, hoor. Ik ben niet gehandicapt, hé. Ik doe wat ik wil, begrijpt u? Ik hoef mijn meisjes daar niet voor lastig te vallen. Ik zie er best nog goed uit om de vrouwen te behagen.”

Blanckaert werd vorige week door de raadkamer in Mechelen vrijgelaten onder strenge voorwaarden. Zijn advocaat ontkent niet dat hij bij de Liersezaak betrokken is, maar benadrukt dat het initiatief tot de wedstrijdvervalsing niet van zijn cliënt kwam. Van enige betrokkenheid van Allatta zegt hij geen weet te hebben. Ook bij het parket valt de naam van Allatta niet. S

JAN HAUSPIE

‘We liepen elkaar toevallig tegen het lijf.’

Pietro Allatta

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier