STVV, Anderlecht en KAA Gent zijn in een strijd verwikkeld om twee play-off 1-tickets. De vraag is alleen: hebben ze daar baat bij? Een verrassende vraag? Niet als je kijkt naar het doel van PO1. Dat is tweeledig: poen scheppen (tv, tickets, catering…) en Europees voetbal afdwingen.

Misschien dat voor STVV een deelname aan PO1 een grotere beloning is dan volgend seizoen Europese voorrondes spelen, maar voor Anderlecht en Gent lijkt me dat toch anders te liggen: willen die niet in de eerste plaats Europees voetbal? De ploegen die in PO1 terechtkomen, moeten voor Europees voetbal minstens een vierde plaats halen (die recht geeft op barrages met de winnaar van PO2).

Gent heeft ook nog de beker als klassieke ‘kortste weg naar Europa’, maar voor Anderlecht – dat zich al 55 jaar, sinds 1964, onafgebroken voor Europa plaatst – is die vierde plek echt een must. Dat betekent dat paars-wit nog zeker één van de ploegen uit de huidige top vier moet inhalen: Genk, Club Brugge, Antwerp of Standard. Geen sinecure!

Zou het dan niet eenvoudiger zijn om PO2 te spelen? Winst in die PO2 moet toch absoluut mogelijk zijn en dan volgt er één barragematch, tegen de nummer vier van PO1. Do or die.

Natuurlijk betekent PO2 voor een club als Anderlecht een kleine blamage, een verlies van prestige. Maar zou een reeks van 55 jaar Europees voetbal afgebroken zien, geen veel groter prestigeverlies betekenen?

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier