Pas zestien geworden in juni, maar zaterdag tegen Cercle Brugge al aan zijn vierde invalbeurt op rij toe: Anthony Limbombe is het nieuwste, in de gaten te houden talent van RC Genk. “In zijn categorie behoort hij tot de top in België”, zegt technisch jeugdverantwoordelijke Roland Breugelmans. “Telkens als hij inviel, ook al waren het maar drie minuten, gebeurde er iets. Of hij toonde lef, maakte een actie of gaf een assist. Hij kan rechts en links op de flanken spelen én in de spits. Onze aanvallers moeten al die posities aankunnen.”

Genk ontdekte de jonge Belg van Congolese ouders zes jaar geleden bij KV Mechelen. Afgelopen zomer tekende hij zijn eerste contract in de Cristal Arena ondanks stevige concurrentie van PSV – zijn oudere broer Stallone verhuisde wel naar Eindhoven. “Het pareltje van Genk”, noemt assistent-trainer Hans Visser de jongen met wie hij eerder bij de jeugd werkte. “Op zo’n talent moet je zuinig zijn. Dan ben je beter niet te enthousiast. Het is een ruwe diamant die nog geslepen moet worden. Ik heb met een 16-jarige Robben en 17-jarige Sulejmani gewerkt en als ik hem met hen vergelijk, doet hij zeker niet onder op die leeftijd. Hij heeft snelheid, techniek en voetbalslimheid – wat wij in Nederland gogme noemen. Als je hem een opdracht meegeeft, pikt hij het meteen op. Veel goede voetballers hebben alleen een actie, maar hij weet ook het juiste moment te kiezen. Hij ziet het.”

Afkomstig van Mechelen verblijft Limbombe bij een gastgezin in Genk waar hij schoolloopt in de topsportschool. Zijn programma is inmiddels aangepast zodat hij ’s ochtends met de A-kern kan meetrainen. Visser: “Er zijn nog veel werkpunten. Daarom zijn we veel individueel met hem bezig. Zoals veel aanvallers heeft hij de neiging te vaak in de bal te spelen in plaats van loopacties in de diepte te maken. Dat sturen we bij, zoals we dat ook met Jelle en Marvin hebben gedaan. Hij krijgt ook stabiliteits- en krachttrainingen, want het is nog een erg licht ventje. Hij is écht zestien.”

De versnelde openbaring van Limbombe is een rechtstreeks gevolg van de smalle Genkse A-kern. Met zeventien veldspelers en vier doelmannen zijn de wisselmogelijkheden beperkt en komt Frankie Vercauteren niet toe voor zijn traditionele partijtje elf tegen elf twee dagen voor een wedstrijd. Sinds het seizoenbegin worden jongens van zestien – en soms zelfs vijftien – tot en met de beloften systematisch in kleine groepjes aan de ochtendtrainingen toegevoegd. Breugelmans: “Frankie heeft het hele peloton zien passeren. Anthony zal de beste indruk op hem hebben gemaakt.” Visser, lachend: “Zo zie je maar: elk nadeel heb z’n voordeel. Voor de jonge jongens werkt het stimulerend en Frankie weet welk vlees hij in de kuip heeft als hij wat nodig heeft.”

In die kuip zit nu ook Kennedy Nwanganga, een 20-jarige Nigeriaanse aanvaller die overkomt van het Finse Inter Turku, Genks Europese tegenstander eerder dit seizoen. Hij tekende zaterdag een contract van 3,5 seizoen en is, net als Anthony Vanden Borre, speelgerechtigd vanaf 1 januari 2011.

door jan hauspie

‘Als ik hem met Robben vergelijk, doet hij zeker niet onder.’

Hans Visser

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content