Acht pagina’s omvat de gebruiksaanwijzing die RC Genk vanaf dit seizoen voorziet voor de communicatie tussen de club en de buitenwereld. Samen met gouwgenoot Sint-Truiden zorgt Genk in België voor een primeur. Nooit voorheen diende alle communicatie met de club via een persverantwoordelijke te gebeuren. Bij Genk krijgt Erik Gerits, al verantwoordelijk voor business-seats, abonnementen en andere commerciële zaken, er een taak bij. De nieuwe regel kwam er op verzoek van de nieuwe trainer, René Vandereycken die in samenspraak met de nieuwe TD Ariël Jacobs het draaiboek uitwerkte en briefte aan spelers én pers.

Voortaan moet elk interview aangevraagd worden via Erik Gerits. Geschreven interviews moeten voor publicatie ter inzage voorgelegd worden. Gerits : “Ik regel de afspraken, iedereen kan altijd bij mij terecht, op voorwaarde dat de regels in acht genomen worden : geen interviews met spelers de dag voor de wedstrijd, geen interviews tijdens de rust, geen interviews meer in de kleedkamers, geen onaangekondigde interviews na training. Een speler na training vragen hoe het gaat, dat kan, maar voor een langere reactie moet een aanvraag komen. Concreet vragen we dat de pers zich iets beter organiseert, maar het is niet de bedoeling sommige journalisten te wraken of interviews met bepaalde spelers te weigeren. Alleen het tijdstip willen we controleren.” Momenteel evalueert Genk binnenskamers het draaiboek, na een brief van de sportpersbond BBS. “Maar het principe blijft.”

Ook bij STVV komt het initiatief van de nieuwe trainer, Marc Wilmots, geeft technisch directeur Guy Mangelschots aan. Ook in Sint-Truiden moeten alle interviews aangevraagd worden. Dat gebeurt niet bij iemand van de club ? “Nee, bij de persattaché van Wilmots in de senaat. Die man heeft dus een duobaan, maar dat komt niet ten laste van de club. Zijn naam ? Michael Van Der Capellen. Hoe vaak die op de club komt ? In het begin vrij vaak, nu nog nauwelijks, die zit in Brussel. Maar hij is wel telefonisch te bereiken. Of dit nodig was voor STVV ? Misschien niet zo direct voor de club, maar wel voor de technische staf. De bedoeling is zicht te hebben op wie wat zegt en vooral naar het eind van de week de spelers te ontlasten. Een dag voor een wedstrijd moeten ze geen interviews meer geven.”

Als er klachten zijn, probeert Mangelschots te bemiddelen. Of STVV het nieuwe verschijnsel kopieerde van buur Genk ? Nee hoor, wil Mangelschots wel even rechtzetten : “Wij waren eerst !” (GF)

GF

‘Concreet vragen we dat de pers zich iets beter organiseert.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier