Afgelopen zomer maakte het grote publiek kennis met atlete Lindsey De Grande in het gesmaakte programma Vive le Vélo. Na afloop van deze uitzending wist heel Vlaanderen eindelijk wat voor een prachtige en sterke dame Lindsey wel is.

Ik volg haar al sinds het begin van haar carrière. Als topsporter beleefde ze in 2011 haar Europese doorbraak. Het was een jaar dat ronduit schitterend begon, met twee Belgische records op de 1500 meter indoor en een zesde plaats op het EK indoor. Lindsey zelf en al haar supporters konden alvast beginnen te dromen over het nakende wereldkampioenschap en de Olympische Spelen in Londen. Wat volgde, was echter geen droom, maar een heuse nachtmerrie.

Trainingen verliepen minder vlot, wedstrijdresultaten en medaillewinst bleven uit. De oorzaak hiervan kwam na onderzoek aan het licht: er werd chronische leukemie vastgesteld bij Lindsey. Een donderslag bij heldere hemel, zeker voor zo’n jonge en levenslustige persoon.

Een behandeling met zware medicatie ging van start. Lindsey zette echter moedig door en bleef ondanks helse pijnen lopen. Haar passie mocht niet bezwijken onder die vreselijke ziekte. Uitrusten en zitten afwachten op de sofa was noodzakelijk, maar Lindsey stelde ondanks alles toch nieuwe doelen voorop. Zo zit zij nu eenmaal in elkaar. Naast het afwerken van harde en pijnlijke trainingen behaalde ze ook nog haar master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Dit alles bewijst wat voor een sterk karakter Lindsey heeft. Een karakter dat haar aanspoort om door te bijten en grenzen te blijven verleggen.

Ik ben dan ook blij dat een groot deel van Vlaanderen Lindsey heeft leren kennen. Als atlete, maar vooral als mens kan zij een groot voorbeeld zijn voor iedereen. Zo ook voor mezelf, want een sterke en mooie persoonlijkheid als die van Lindsey is uniek en werkt zeer inspirerend.

Mensen die haar nog beter willen leren kennen, raad ik aan haar boek Weglopen is geen optie te lezen. Het biedt de lezer een ontroerende, oprechte en onthutsende kijk op zowel haar eigen leven als dat van anderen. Het bezorgde mezelf meermaals kippenvel en ik ben ervan overtuigd dat lotgenoten er heel wat steun uit kunnen halen. Daarnaast doet het mensen ook eens stilstaan bij de kleine dingen in het leven en doorbreekt het de nodige clichés en taboes die nog steeds rond kanker hangen. Kortom, een absolute aanrader voor iedereen die een realistische kijk wil krijgen op het leven en zijn mooie en minder mooie kanten.

Ik wil eindigen met een dankwoord aan Lindsey. Bedankt voor alles en vooral om wie je bent. Ik wens je een zeer spoedig herstel en een geweldig mooie, succesvolle en vooral gezonde toekomst met iedereen die je liefhebt. Ik blijf je in ieder geval steunen, wat er ook gebeurt.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Vincent Jespers, Schoten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier